ΝΤΡΑΓΚΙ: Πρώτα αξιολόγηση και μετά αποδοχή collaterals ή αγορά ελληνικών ομολόγων – Αποτρέψαμε το κούρεμα

draghi1

H Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να το τηρεί, προκειμένου να γίνουν εκ νέου αποδεκτά τα collaterals των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.

«Δεν μπορούμε να αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα μέσω QE εάν βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση, ή δεν έχει αρχίσει ακόμη», τόνισε ο Ντράγκι.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤ επιμένει την εξαίρεση των καταθετών από οποιοδήποτε σχέδιο bail in των ελληνικών τραπεζών, επισήμανε ο διοικητής της ΕΚΤ, αποκαλύπτοντας ότι η κεντρική τράπεζα απέτρεψε το κούρεμα, το οποίο είχε πέσει στο τραπέζι του Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, ο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας την επιδείνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, η οποία επηρεάζεται από την αστάθεια στην Κίνα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Την αποκατάσταση της δυνατότητας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ, κάνοντας αποδεκτά ως ενέχυρα τα ομόλογά τους που έχουν εκδοθεί ή είναι εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, ενδεχομένως να εξετάσει σήμερα η ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

«Αυτό θα απελευθέρωνε τις τράπεζες από τον ακριβότερο δανεισμό τους μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), θα καθιστούσε θεωρητικά επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα ενίσχυε το μήνυμα πως έχει περάσει η ελληνική κρίση και η απειλή που αποτελεί για την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης», αναφέρει το Bloomberg.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκιά της – στο 0,05% το βασικό επιτόκιο και στο -0,2% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων – σύμφωνα με την πρόβλεψη και των 47 οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η μείωση των τιμών των πρώτων υλών, η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου και η κατρακύλα των παγκόσμιων χρηματιστηρίων καθιστούν πιθανή την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Αν και οι οικονομολόγοι θεωρούν απίθανη για την ώρα τη λήψη νέων μέτρων, θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη σε κάθε ενδεχόμενη ένδειξη ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ, μπορεί να επεκταθεί.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα δώσει συνέντευξη τύπου στις 15:30 (ώρα Ελλάδος), μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.  Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Draghi θα παρουσιάσει τις τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.

Οι προβλέψεις του Ιουνίου έδειχναν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 0,3% φέτος, για να αυξηθεί στη συνέχεια στο 1,5% στο 2016 και στο 1,8% στο 2017.  Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονταν στην υπόθεση ότι η μέση τιμή του πετρελαίου μπρεντ θα ανέρχονταν στα 63,80 δολάρια το βαρέλι φέτος και στα 71 δολάρια το 2016.

Όμως, οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν κάτω από τα 43 δολάρια τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για το 2015 και το 2016 είναι απίθανο να διατηρηθούν.

SHARE