Εκτός MSCI Εθνική και ΟΤΕ – Αναταράξεις στο Χρηματιστήριο

To γεγονός ότι εκτός Standard Index βρέθηκαν η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI, δημιούργησε νέους κραδασμούς στο Χρηματιστήριο, αφού αυτόματα ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια. Οι δύο τίτλοι εντάσσονται πλέον στο δείκτη Small Cap, από τον οποίο αφαιρούνται η ΕΥΔΑΠ, η «Φουρλής», η «Σιδενόρ» και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι τίτλοι αυτοί μεταφέρονται στο δείκτη Micro Cap. Από το δείκτη Micro Cap αφαιρέθηκαν οι μετοχές της Dionic και της ΝΕΛ. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη λήξη της συνεδρίασης της 31/5/2012.

Στην αγορά βάρυνε περισσότερο η σχετική με τον ΟΤΕ εξέλιξη, για την οποία η αγορά έδειχνε και στο προηγούμενο διάστημα υποψιασμένη, όπως, άλλωστε, καταδεικνύουν τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά του Οργανισμού. Τα παραπάνω, όπως περιγράφουν έγκυροι αναλυτές, σημαίνουν αναγκαστικές πωλήσεις από ξένα funds, των οποίων το καταστατικό δεν επιτρέπει τοποθετήσεις σε τίτλους που δεν ανήκουν στον Standard Index. Στο μήνα που μεσολαβεί έως τις εκλογές το κυρίαρχο χαρακτηριστικό θα είναι η διατήρηση μιας ρευστής εικόνας για την οικονομία.

Νευρικότητα 
Οι συστημικές εντολές που δίδονται σε καθημερινή βάση προκαλούν νευρικότητα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο, μολονότι η ΕΚΤ και ο ELA εγγυώνται τη ρευστότητα. Ομως, πληθαίνουν οι φωνές για πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, στοιχείο που δημιουργεί άσχημα δεδομένα για τις τράπεζες. Στις ειδήσεις της ημέρας συγκαταλέγεται και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού, που ενέκρινε την κρατική βοήθεια ύψους 680 εκατ. ευρώ προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ώστε να εξαγοράσει την T. Bank. Ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE θα είχαν μεγαλύτερες απώλειες αν η Coca-Cola δεν ενισχυόταν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 267 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/2/1990 (547,44 μονάδες), ενώ νέο χαμηλό 273 μηνών σημειώθηκε και για τον τραπεζικό δείκτη, με το επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/8/1989 (201,7 μονάδες).

Τεχνικά, αν ο Γενικός Δείκτης χάσει τη ζώνη στήριξης των 560 – 550 μονάδων, τον περιμένει η επόμενη ζώνη που είναι στις 518 – 510 μονάδες. Τελικώς, έκλεισε στις 555,42 μονάδες, με απώλειες 1,33%, ενώ ο τζίρος (δυστυχώς ενισχυμένος) έφθασε τα 49 εκατ. ευρώ.

SHARE