Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Στο σφυρί ακίνητα για τραπεζικά χρέη 2.034.070 ευρώ

Η Κατερίνα Ζηρίδη, επικεφαλής των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, μαζί με τις κόρες της, καλούνται να αντιμετωπίσουν, την ερχόμενη Τετάρτη, τον πλειστηριασμό των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, εξαιτίας τραπεζικών χρεών, ύψους 2.034.070 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος.

Το σχολείο βρίσκεται σε μια έκταση 80 στρεμμάτων, στα οποία στεγάζει το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο. Έχει, επίσης, κτίρια στα οποία βρίσκονται η καντίνα, το εστιατόριο, το κολυμβητήριο και το γυμναστήριο. Στον πλειστηριασμό, εκτός από τα παραπάνω, περιλαμβάνονται και ένα κτίριο που στεγάζει πωλητήριο χαρτικών ειδών και βιβλία, όπως και το θυρωρείο. Οι δυο αυτοί χώροι έχουν συνολική επιφάνεια λίγο παραπάνω από 16 στρέμματα.

Η τιμή της πρώτης προσφοράς για τα 9 κτίρια στο σύνολο που βγαίνουν σε πλειστηριασμό είναι τα 12.660.000 ευρώ.

Η πρώτη στιγμή αμηχανίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κα. Ζηρίδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το 2008 τρία ιδιωτικά σχολεία είχαν κατηγορηθεί για διαρροή θεμάτων του International Baccalaureate (IB). Ένα από τα σχολεία αυτά ήταν τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη. Δεκαπέντε μήνες αργότερα από τον Μάιο του 2008, όμως, ο διεθνής οργανισμός στον οποίο ανήκει το πρόγραμμα, ο ΙΒΟ, διερεύνησε τις καταγγελίες και αφαίρεσε την άδεια οργάνωσης των διετών προγραμμάτων ΙΒ από τα εκπαιδευτήρια. Εκτός από πλήγμα στο όνομα και το κύρος του σχολείου, υπήρξε και οικονομικό πλήγμα, καθώς οι τότε μαθητές της Α΄ Λυκείου είτε έπρεπε να συνεχίσουν να φοιτούν στο Ενιαίο Λύκειο είτε να αλλάξουν σχολείο για να φοιτήσουν σε ΙΒ.

Η κα. Ζηρίδη ένιωσε τεράστια αμηχανία από το ζήτημα, κατηγόρησε πρώην στέλεχος των εκπαιδευτηρίων για τις διαρροές και για εν αγνοία της δράση και στράφηκε νομικά κατά του ΙΒΟ. Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε να εξελίσσεται, λίγο αργότερα, δεν άφησε, φυσικά, το σχολείο αλώβητο. Η επικεφαλής των εκπαιδευτηρίων, όμως, μαζί με τις κόρες της, Μάνια και Τζωρτζίνα, προσπάθησαν να ανατάξουν την εταιρεία με νέα προγράμματα και με εντατική διαφήμιση.

Η προσπάθεια συνεχίζεται. Η κα. Ζηρίδη έρχεται σε επαφή με γνωστό αμερικανικό κολλέγιο για συνεργασία, ενώ παράλληλα προσεγγίζει και κορυφαίο θρησκευτικό παράγοντα. Εντάσσεται, παράλληλα, στην οικονομική διεύθυνση ένα σημαντικό στέλεχος της αγοράς, προτείνοντας ένα βιώσιμο business plan, για να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός και να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις.

Όμως, η ανοχή απέναντι σε γονείς που καθυστερούν ή αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα, η επένδυση σε έναν τεράστιο χώρο που θυμίζει χωριό και η μη έγκαιρη αναδιάρθρωση του κόστους, τελικά οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο. Έτσι, 9 από τα κτίρια του συγκροτήματος βγαίνουν στο σφυρί, αφήνοντας το στίγμα τους στην ιστορική πορεία των εκπαιδευτηρίων, που ξεκίνησαν από το όραμα ενός φιλολόγου, πολλές δεκαετίες πριν, του Γιώργου Ζηρίδη. 

SHARE