ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Τι θα βγάλει η κάλπη – Οι προβλέψεις της HSBC και οι επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο

hsbcΤα σενάρια για το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου και τις επιπτώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, αναλύει η HSBC.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν δεσμευθεί για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, σημειώνει η βρετανική τράπεζα και τονίζει ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, ενδέχεται να καθυστερήσει την πρώτη αξιολόγηση για μερικές εβδομάδες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο, εκτιμά η HSBC, δεδομένου του μεγάλου ποσοστού αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η επίτευξη πλειοψηφίας θα απαιτήσει μεγάλη στροφή ψηφοφόρων την τελευταία στιγμή, αλλά «θα είναι θετική για την αγορά, δεδομένης της σταθερότητας που θα φέρει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα».

Σύμφωνα με τηνHSBC, μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι το πιθανότερο σενάριο, είτε ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, είτε ΝΔ με τα δύο μικρότερα κόμματα.

Ενας συνασπισμός δείχνει πιο πιθανό σενάριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τις προβλέψεις για τις έδρες, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η ΝΔ θα σχηματίσουν συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Με τις αγορές να έχουν επικεντρωθεί στις αναδυόμενες αγορές, την Κίνα και τη Fed, η HSBC εκτιμά πως είναι απίθανο να επηρεάσουν σημαντικά οι ελληνικές εκλογές το επενδυτικό κλίμα. Μια επιτυχής διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα αφαιρέσει αρκετή από την αβεβαιότητα αλλά, σύμφωνα με την ανάλυση, αυτό δεν θα γίνει ορατό πέραν του ελληνικού χρηματιστηρίου.

 

Σε περίπτωση δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, αν αποτύχει η προσπάθεια σχηματισμούς κυβέρνησης, θα καθυστερήσει η εκταμίευση κεφαλαίων από το πρόγραμμα διάσωσης και θα υπάρξει πιθανότητα αντίκτυπου στη διαδικασία αξιολόγησης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

SHARE