Εγκρίθηκε από το EFSF η δόση των 4,2 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε από το EFSF η δόση των 5,2 δισ. ευρώ, ωστόσο θα δοθεί… σε δόσεις. Όπως ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, την Πέμπτη θα καταβληθούν τελικά 4,2 δισ. ευρώ και θα “παρακρατηθεί” το ποσό του 1 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου, δεδομένου ότι “το εναπομείναν ποσό του 1 δισ. δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο και η εκταμίευσή του θα εξαρτηθεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας”.

Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων κρατών-μελών, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF, συμφώνησε, κατόπιν τηλεδιάσκεψης,  να εκτελέσει την προγραμματισμένη πληρωμή, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει την καθυστέρηση της πληρωμής της αυριανής δόσης, καθώς κάποιες κυβερνήσεις “το ξανασκέφτονται”.

Ο εκπρόσωπος του Juncker τόνισε πως η καταβολή της δόσης είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια καθυστέρηση. “Κανονικά, η καταβολή της είναι προγραμματισμένη να γίνει, καθώς νομικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει στην Ελλάδα. Αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάποιοι άνθρωποι ίσως έχουν δεύτερες σκέψεις για αυτό”, δήλωσε.

SHARE