Δ. Μαντζούνης – Alpha Bank: Θα επανέλθει η «μαγεία της τραπεζικής» και θα συμβάλει την ανάπτυξη

mantzounis alpha bankΤην ελπίδα να ξεπερασθούν οι σημερινές δυσκολίες και να επανέλθει η «μαγεία της τραπεζικής», που συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της έκδοσης του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank “Με λογισμό και μ’ όνειρο. Alpha Bank, 19ος – 21ος αιώνας”.

“Η τράπεζα, στη μακρόχρονη πορεία της, πέρασε μέσα από τις πιο δύσκολες περιόδους της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όμως εξακολουθούμε να είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ”, επισήμανε επίσης ο κ.Μαντζούνης, ενώ έκανε ειδικότερη αναφορά στις τρεις γενεές των εργαζομένων, που συνέβαλαν στη σημαντική ανάπτυξη της τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα, μετά από το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στη Θεσσαλονίκη το 1958.

Σημείωσε επίσης ότι η τράπεζα έχει μακροχρόνια συνεργασία με σημαντικούς φορείς της πόλης, όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο τίτλος της έκδοσης που παρουσιάστηκε, “Με λογισμό και μ’ όνειρο”, είναι απόσπασμα από τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” του Διονυσίου Σολωμού, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, μιλώντας το 1987 στα εγκαίνια του κεντρικού κτηρίου της Τράπεζας, προκειμένου να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι της Alpha Bank την είχαν οδηγήσει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στον «λογισμό και το όνειρο που πάντα οδήγησαν τον Γιάννη Σ. Κωστόπουλο στα σχέδιά του», αναφέρθηκε ο κ. Μαντζούνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που είχε η επέκταση της Τραπέζης στην περιοχή που καλύπτεται από τη Χάρτα του Ρήγα, και ιδιαιτέρως στη Ρουμανία. “Aυτό που κατόρθωσε εκεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν κεφαλαιώδους σημασίας από εθνικής πλευράς”, ανέφερε.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι γνωρίζει την Τράπεζα πριν από τη δεκαετία του 1960, καθώς ήταν μια από αυτές που θαύμαζε ο πατέρας του «γιατί ήταν μια επιχείρηση οικογενειακή», όπως είπε.

Ο Σπύρος Ν. Φιλάρετος, παρατήρησε ότι στη δεκαετία του 1980 υπήρχε περισσότερος χώρος για «όνειρο» σε σχέση με τη σημερινή εποχή που επιβάλλει την ανάγκη για περισσότερο λογισμό και σύνεση, ιδιαιτέρως την τελευταία εξαετία.

Στη σύνεση που επέδειξε η Alpha Bank οφείλεται, όπως είπε, και η συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων ετών, που είχε ως αποτέλεσμα η Τράπεζα να μη χρειασθεί καθόλου κρατική βοήθεια στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές, Δημήτριος Ι. Κωστόπουλος τόνισε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών, που αποδείχθηκε εκ νέου στις δύσκολες αλλά επιτυχημένες ανακεφαλαιοποιήσεις, οφείλεται στους ανθρώπους της Alpha Bank.

Παρουσιάζοντας την έκδοση, ο υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Τραπέζης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Κωστής, αναφέρθηκε διεξοδικά στις επιμέρους χρονικές περιόδους της μακρόχρονης ιστορίας της Τράπεζας και πρόσθεσε ότι η Alpha Bank ακολούθησε μία πορεία συνεχούς επέκτασης, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποίησε τις ευκαιρίες που προσέφερε η κάθε εποχή και αντιμετώπισε με επιτυχία συχνά μεγάλες δυσκολίες. Ιδιαιτέρως σημαντικό στοιχείο για την ιστορική εξέλιξη της Τραπέζης αποτελεί, όπως είπε, η «συνάντηση» της Alpha Bank, κατά την πάροδο του χρόνου, με ορισμένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα της ελληνικής τραπεζικής ιστορίας, τα οποία αφομοίωσε, με αποτέλεσμα να καταστούν, στη συνέχεια, αναπόσπαστα κομμάτια της.

Στην έκδοση μνημονεύονται επίσης οι βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων που “σφράγισαν” με τη δράση τους την ιστορία της Alpha Bank, πολλοί εκ των οποίων έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην ελληνική ιστορία.

Η έκδοση “Με λογισμό και μ’ όνειρο. Alpha Bank, 19ος – 21ος αιώνας” αποτελείται από 264 σελίδες με σπάνιο και ανέκδοτο εικονογραφικό υλικό, το οποίο προέρχεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, από το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank, ενώ έχει επίσης αξιοποιηθεί υλικό και από άλλους οργανισμούς, τράπεζες και ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά.

Το Ιστορικό Αρχείο της Τραπέζης, που εξέδωσε το λεύκωμα, ιδρύθηκε το 1999, με σκοπό τη διατήρηση της εταιρικής ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης των εταιρειών που απαρτίζουν τον Όμιλο Alpha Bank και σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά αρχεία τραπεζικών ιδρυμάτων διεθνώς.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), παρουσία και του προέδρου του, Δημήτρη Μπακατσέλου.

SHARE