ΔΝΤ-ΤΖ.ΡΑΙΣ: Και χωρίς λεφτά η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα – Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να είναι και χρηματοδότης, δήλωσε  ο εκπρόσωπος του Ταμείου,Τζ. Ράις, επισημαίοντας παράλληλα ότι  “Το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη”.

«Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν όπου στηρίξαμε προγράμματα χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή, αλλά η θέση μας για το χρέος δεν έχει αλλάξει», ήταν η δήλωση Ράις  στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων, αλλά ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ρεαλισμό στους στόχους για την ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και το χρέος» επεσήμανε.

“Στο τραπέζι βρίσκονται ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τις προβλέψεις που θα υιοθετηθούν και τους στόχους που θα τεθούν – στο πλαίσιο της συμφωνίας ΔΝΤ – Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – ως προς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και την διάρκεια αυτών.,

“Αυτό που έχουμε πει είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν μπορούν να υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μακροπρόθεσμα ο στόχος αυτός δεν είναι βιώσιμος”, καθώς όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου “θα πρέπει να επιβληθεί πολύ μεγαλύτερη λιτότητα στον ελληνικό λαό”.

Κατά την άποψη του Ταμείου, που έχει διατυπωθεί πολλάκις, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομική περιθώριο για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων.

 

SHARE