ΔΝΤ: Μεταρρυθμιστική κόπωση και πολιτική αβεβαιότητα απειλούν την ελληνική οικονομία

IMF (1)Η ελληνική οικονομία απειλείται από την πολιτική αβεβαιότητα και τη μεταρρυθμιστική κόπωση, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε σημείωμά του ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Άγκυρα, το ΔΝΤ προειδοποιεί για επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Παρά τη μείωση των κινδύνων λόγω της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενδέχεται να προκαλέσει πιέσεις στην Ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε περίπτωση που οι δείκτες πληθωρισμού παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό προτείνει σε σημείωμά του προς τους ηγέτες του G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι στην παγκόσμοι οικονομία έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του QE, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιμένει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Μάλιστα, θεωρεί ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι καίριας σημασίας για τις αναπτυγμένες οικονομίες.  Προτείνει επίσης η Bank of Japan να είναι έτοιμη για περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.

SHARE