>Διεθνή Μέσα: Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας με την πίεση της τρόικας

>
Για σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπό τις ισχυρές πιέσεις της τρόικας κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας. Τονίζει, ωστόσο, ότι ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε πώς και πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά.

Προσθέτει ακόμη, ότι η ανακοίνωση των μέτρων έγινε λίγες μόλις ημέρες μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο κάνει λόγο για σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τις ισχυρές πιέσεις της Ευρώπης πριν τη λήψη της 6ης δόσης του δανείου.

Αναφορά γίνεται και στις προειδοποιήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλιώς δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Η γαλλική Le Monde υπογραμμίζει την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και το γεγονός ότι πρέπει να συγκεντρωθούν 5 δισ. ευρώ ώς το τέλος του έτους. Δευτερευόντως σημειώνει ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποφάσισε τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Τα γερμανικά μέσα βρίσκονται εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την αγωγή Γερμανών που θεωρούν παράνομη τη συμμετοχή του Βερολίνου στα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

SHARE