Διαμαρτύρεται η Τουρκία για τις συμφωνίες της Κύπρου με Exxon Mobil, Total και Eni

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπρος αοζ

Για πλήρη περιφρόνηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις συμφωνίες που έκλεισε η Κύπρος με διεθνείς εταιρείες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Αναλυτικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

“Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, σε πλήρη περιφρόνηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, υπέγραψε συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με ορισμένες διεθνείς εταιρείες και κοινοπραξίες στις 5 και 6 Απριλίου. Θεωρούμε εξίσου ανησυχητικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει μονομερώς τις δραστηριότητές της, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να εμφανίζει ισχυρή πολιτική βούληση για την εδραίωση μιας νέας συνεργασίας με τον τουρκοκυπριακό λαό”.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία με τις Exxon Mobil, Total και Eni για τα τεμάχια 10, 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μοιράζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες και οργή που αισθάνθηκε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στην ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι κατά το παρελθόν, “έχουμε επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή στην προβληματική φύση των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν οι εταιρείες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, ένα σημαντικό τμήμα σε μία από τις εμπλεκόμενες περιοχές, συγκεκριμένα στο τεμάχιο 6, ανήκει σε υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Δεν θα πρέπει να επιτραπεί ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στις ξένες εταιρείες να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή όπου έχουμε δικαιοδοσία”.

Και συνεχίζει λέγοντας πως οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή διοίκηση στις δραστηριότητες υδρογοναναθράκων αγνοούν τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. “Η στάση αυτή θα ληφθεί υπόψιν όταν θα αξιολογείται η μελλοντική συμμετοχή τους σε κοινά ενεργειακά έργα με την Τουρκία.

SHARE