ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ-ΕΚΛΟΓΕΣ: ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ – ΤΟ 12% ΤΩΝ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ

Photo: Indi Samarajiva/Flickr

 

Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δείχνει ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά την ΝΔ και κάποιες άλλες τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τελικώς λόγω των αναποφάσιστων που φθάνουν το 12% και προέρχονται κυρίως από αυτόν,   τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με διαφορά 3,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 29% με 31% και την ΝΔ μεταξύ 27,5% με 25,5%.
Από την ΝΔ υποστηρίζεται  ότι η δημοσκοπικά η ψαλίδα έχει κλείσει και ήδη  το κόμμα περνά  μπροστά με 2,5% προσεγγίζοντας το 30%.

Η Kapa Research – ΒΗΜΑ

Μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 26,5% έναντι 25,9%, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Kapa Research για το “Βήμα της Κυριακής”, σύμφωνα με το Reuters.

Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Χρυσή Αυγή 6,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,8%, ΚΚΕ 5,3%, Το Ποτάμι 5,1%, Λαϊκή Ενότητα 4,7%, Ένωση Κεντρώων 3,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,0%.

Σημειώνεται ότι σε έρευνα της ίδιας εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματα έδειχναν:
– ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 27,3%
– Ν.Δ.: 24,2%
– ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6,8%
– ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: 5,5%
– Κ.Κ.Ε.: 5%
– ΑΝ.ΕΛ.: 3%
– ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 4,3%
– ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 4,8%
– ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 3,3%
– ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 2,6%
– ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ: 13,2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 11,6%. Στην παράσταση νίκης, το 46,1% θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το 34,5% η ΝΔ. Μεταξύ των αρχηγών των δύο κομμάτων, το 37,2% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και το 35,2% τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Marc ΕΘΝΟΣ

Σύμφωνα με μέτρηση της εταιρίας Marc, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην πρόθεση ψήφου είναι μόλις 0,4%, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24,4%, έναντι 24% της Νέας Δημοκρατίας. Το ποσοστό των αναποφάσιστων, που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα να κυμαίνεται στο 14,1%.

Επτά στους δέκα επιθυμούν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι μισοί ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, επιθυμούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή των δύο μονομάχων.

 

 

 

 

Metron Analysis: Πήρε κεφάλι η ΝΔ – Στο 0,8% η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ – Δημοφιλέστερος ο Μεϊμαράκης

 

Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων καταγράφεται στην δεύτερη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”, με τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο να περνά για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προβάδισμα της ΝΔ καταγράφηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη σε δημοσκόπηση της GPO για το Mega που τοποθετούσε τη διαφορά των δύο κομμάτων στο 0,3%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ περνά πρώτη με ποσοστό 30,4% στην εκτίμηση ψήφου, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 29,6%, την τρίτη θέση μοιράζονται ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με 6,5%, ακολουθεί το Ποτάμι με 6%, η Ένωση Κεντρώων με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4,3%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 2,6%.

Πρώτη και στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ με 24%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 23,4%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ με 5,2%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το Ποτάμι με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, ενώ εκτός βουλής  φαίνεται να μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχουν, έχουν σύμφωνα με το δημοσίευμα,  και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, κάτι που δείχνει την ρευστότητα του πολιτικού κλίματος. Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αλλά και έναντι των πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναδεικνύεται πρώτος σε δημοτικότητα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

SHARE