Δημητριάδης: Aσκηση τύπου BlackRock στην Κύπρο

Το εύρος των εκτιμήσεων που υπάρχουν για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών κυμαίνεται μεταξύ €6 και €12 δισ., σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, τα επίσημα πρακτικά της κλειστής συνεδρίας της επιτροπής οικονομικών της βουλής, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου, φέρνουν στην επιφάνεια τις αποκαλυπτικές λεπτομέρειες που δόθηκαν για τις ενδεχόμενες ανάγκες των τραπεζών και τους πιθανούς όρους δανεισμού της Κύπρου.

«Οι εκτιμήσεις που έχω δει πρέπει να σας πω ότι κυμαίνονται από €6 δισ. μέχρι και υπερδιπλάσια αυτού του αριθμού. Δηλαδή, μιλούμε για ένα μεγάλο range», ανέφερε ο διοικητής, επαναλαμβάνοντας σε διάφορα σημεία της συνεδρίας τα €12 δισ.

Διευκρίνισε: «Μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε την άσκηση που θα κάνει μια εταιρεία τύπου BlackRock, διότι δε σημαίνει ότι θα είναι BlackRock, θα ακολουθήσουμε διαδικασία προσφορών με τρεις εταιρείες σε συνεργασία με την τρόικα. Όταν γίνει αυτή η ανάλυση, η οποία είναι bottom up, δηλαδή εκεί θα κοιτάξουν το χαρτοφυλάκιο της κάθε τράπεζας, θα πάρουν ένα sample δανείων κ.λπ. και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και παντού και εκεί θα είναι πιο χειροπιαστά τα στοιχεία για τις επισφάλειες, ούτως ώστε εκεί θα υπάρξει μια πολύ πιο ακριβής εκτίμηση των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Είναι εκεί που θα ξέρουμε την πραγματική εικόνα για το τραπεζικό σύστημα, μέχρι τότε δεν θα την ξέρουμε, θα μιλούμε με εκτιμήσεις, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να συμφωνήσουμε το μνημόνιο πριν να έχουμε την τελική εικόνα, γιατί αυτή η άσκηση της λεπτομερούς και ενδελεχούς εξέτασης θα πάρει ίσως μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη».

Ο Πανίκος Δημητριάδης συμφώνησε με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι οι όποιες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν σταδιακά.

Η τρόικα όμως, είπε, τάσσεται υπέρ της απότομης αναπροσαρμογής και των λύσεων της μεγάλης έκρηξης. «Να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε σταδιακά αλλά με τους τροϊκανούς δυστυχώς… Θέλουν Bing Bang solutions», είπε.

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δανεισμός από τον μηχανισμό θα είναι με τους ίδιους όρους που δανείστηκαν άλλες χώρες σε ό,τι αφορά το επιτόκιο.

Σε σχέση με το επιτόκιο ανέφερε ότι «είναι 3,3% που παίρνει κάποιος από τον μηχανισμό». Δεν απέκλεισε να υπάρχει περίοδος χάριτος και είπε ότι είναι κάτι που πρέπει να διαπραγματευτούμε.

Μέχρι τη λήψη του δανείου από τον μηχανισμό οι τράπεζες υποχρεώνονται να προσφεύγουν για κάλυψη έκτακτων αναγκών ρευστότητας στο Emergency Liquidity Assistance, γιατί τα κρατικά ομόλογα δεν είναι αποδεκτά ως εξασφάλιση, αφού υποβαθμίστηκαν και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης σε junk.

Ο κ. Δημητριάδης δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από τους νομοθέτες για το θέμα αυτό, καθώς ο δανεισμός από τoν ELA είναι με τιμωρητικό επιτόκιο 2,5% αντί με 0,75% που είναι το επιτόκιο που μπορούν να πάρουν υπό άλλες συνθήκες οι τράπεζες.

«Αυτό το έχουμε βάλει κάτω στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιτακτικά μάλιστα, και εκείνο το οποίο μας έχουν απαντήσει είναι ότι μόλις υπογραφεί το μνημόνιο τότε όπως έγινε και στις περιπτώσεις των άλλων χωρών όταν είχαν πρόγραμμα ήδη, το οποίο είχαν δεχτεί, έγιναν αποδεκτά τα ομόλογά τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπάρχει ίση μεταχείριση των χωρών και η ίση μεταχείριση αυτό προβλέπει, ότι όταν υπογράψουμε το μνημόνιο τότε θα μπορούμε να αποταθούμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τότε λογικά θα πρέπει να αποδεχθεί τα ομόλογα. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν…», είπε.

SHARE