>ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

>

Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2012 επιβεβαιώνει ότι παρά τη σκληρή λιτότητα και τις θυσίες των πολιτών, οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Το έλλειμμα θα φθάσει στο 8,5% του ΑΕΠ φέτος, αντί για 7,6% που είχε τεθεί ως στόχος. Η ύφεση αναμένεται να φθάσει στο 5,5%, αντί του 3,5% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η Κυβέρνηση. Μια πολιτική η οποία αντί να μειώνει τις δαπάνες, συνεχίζει να αυξάνει τους φόρους, αγνοώντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν έσοδα χωρίς εισοδήματα, χωρίς κατανάλωση και οικονομική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τα αντίστοιχα έσοδα μειώθηκαν σε 12,8 δις ευρώ το 2011, από 14,3 δις ευρώ το 2010. Αντίστοιχα, παρά την αύξηση των έμμεσων φόρων, τα έσοδα μειώνονται σε 29,1 δις ευρώ το 2011, από 31 δις ευρώ, που ήταν το 2010.
Αντί να αντιληφθεί έστω και τώρα την πραγματικότητα, η Κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια συνταγή. Για να καλύψει την υστέρηση των εσόδων από τις άλλες φοροδοτικές πηγές, επιτίθεται τώρα στην ακίνητη περιουσία, με έκτακτες εισφορές και χαράτσια. Το 2012, τα προβλεπόμενα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία υπολογίζονται στα 3,781 δισ. ευρώ, από 1,128 δισ. ευρώ που αναμένεται το 2011 και 487 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010.
Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες δεν περιορίζονται παρά ελάχιστα. Το 2012 η μείωση των πρωτογενών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτίθεται ληστρικά στο εισόδημα και στην περιουσία των φορολογουμένων, προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα σπάταλο κράτος.
Μόνο που τώρα πλέον οι πολίτες δεν έχουν τίποτε άλλο να δώσουν. Κι αν δεν αλλάξει σύντομα πολιτική, η καταστροφή θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά».
SHARE