“Δάνειο και όχι πακέτο διάσωσης”

Δεν πρόκειται για σχέδιο διάσωσης όπως σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το σχέδιο παρέμβασης υπέρ των ισπανικών τραπεζών. Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται περί δανείου και μόνο που δεν θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις, όπως στο έλλειμμα.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ήταν μία νίκη του ευρώ και ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση της οικονομίας.

«Ας δούμε συνολικά ότι έγινε χτες» τόνισε ζητώντας «να μην χαθούμε σε λεπτομέρειες». Ανέφερε χαρακτηριστικά πώς «ό,τι έγινε ήταν μέρος συνολικότερου σχεδίου για την θεραπεία της οικονομίας».

«Ό,τι έγινε χτες [Σάββατο], έγινε μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πώς «κάναμε το μάθημα μας. Κερδίσαμε την αξιοπιστία των εταίρων μας και η απόδειξη ήταν η συνάντηση του Eurogroup. Το αποτέλεσμα ήταν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών γραμμών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και η ρευστότητα» .

Το μέλλον του ευρώ ήταν αυτό κέρδισε και η σταθερότητα του οικονομικού συστήματος, συμπλήρωσε. Κέρδισε, πρόσθεσε, η πιθανότητα ροής δανείων σε οικογένειες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΜΜΕ και οι περιφερειακές κυβερνήσεις.

Ο κ.Ραχόι ευχαρίστησε τους Ισπανούς που καταλαβαίνουν τις «δύσκολες αλλά αναπόφευκτες αποφάσεις που παίρνουμε» και μίλησε για παραδειγματική συμπεριφορά «μέσα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε».

 

SHARE