Γ.Φίσερ: Αλλάζει η Ευρώπη μετά τις εκλογές σε Γαλλία – Γερμανία

Αποτέλεσμα εικόνας για γ.φισερ

Η Ευρώπη, αν θέλει να συνεχίσει α υπάρχει ενωμένη και να μην παραδοθεί στη ακροδεξιά, οφείλει, μετά τις Γαλλικές και Γερμανικές εκλογές να αλλάξει, επισημαίνει  ο Γ.Φίσερ,  πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, σε άρθρο του στο Project Syndicate.

Μετά τις γενικές εκλογές της Γερμανίας στις 24/9/2017, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να υιοθετήσει πολιτικές για την οικονομική ανάκαμψη όλης της ευρωζώνης, εκτός εάν θέλει να παραχωρήσει την εξουσία στους εθνικιστές που θα κατέστρεφαν την ΕΕ.

Αν και η Γερμανία έχει προβάλει ισχυρά επιχειρήματα για την υπεράσπιση των δημοσιονομικών και των πλεονασμάτων της, το σημερινό οικονομικό μοντέλο της δεν απέδωσε αρκετή ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει μια νέα συναίνεση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, υπό την ηγεσία της Γερμανίας και της Γαλλίας. Θα απαιτήσει επίσης τη Γερμανία να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την εξυπηρέτηση των οικονομικών αναγκών της Γαλλίας και να διαλύσει την ψευδαίσθηση ότι η ΕΕ μπορεί να επιβιώσει υπό καθεστώς αποκλειστικής γερμανικής ηγεσίας.

Η ΕΕ είναι μια περίπλοκη οντότητα που πρέπει να ηγηθεί μόνο ένας ισχυρός γαλλο-γερμανικός άξονας που θα συνεργάζεται με άλλα κράτη μέλη.  Και αυτό είναι ένα διαρκές μάθημα που οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πάρουν από τις γαλλικές εκλογές.

Ο Μακρόν από την πλευρά του, θα πρέπει να αποφύγει την παγίδα που προκάλεσαν οι προκάτοχοί του Σαρκοζί και Ολάντ, που ακολούθησαν την Α.Μέρκελ σε όλα και έτσι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη γερμανική κυβέρνηση όταν ήταν απαραίτητο.
Αν η Γαλλία έκανε περισσότερα για την Ευρώπη, οι αντιευρωπαίοι λαϊκιστές τόσο αριστερά όσο και δεξιά δεν θα είχαν κερδίσει την πολιτική δυναμική που έχουν τα τελευταία χρόνια.

SHARE