ΤΕΕ-Γ. Στασινός: Καταστροφή το ασφαλιστικό για τους μηχανικούς – Στο 104,5% του εισοδήματος η επιβάρυνση!

stasinos teeΤον κώδωνα του κινδύνου για την “καταστροφή του μεγαλύτερου επιστημονικού κλάδου της χώρας” έκρουσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη Φώφη Γεννηματά στην περίπτωση που εφαρμοστεί ως έχει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα αποτύχει,  “λόγω μειωμένων εσόδων που θα προκύψουν από το μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων”.

Μάλιστα ο κύριος Στασινός υποστήριξε τα λεγόμενά του με παραδείγματα, υπολογίζοντας τη συνολική επιβάρυνση από φόρο εισοδήματος, προκαταβολή φόρου και εισφορές σε… 104,5% του εισοδήματος. Δηλαδή “ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτή την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος και θα χρωστά και κάτι ακόμα”.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ προειδοποίησε πως “χρειάζονται αλλαγές στο σχεδιασμό τώρα, πριν να είναι πολύ αργά” καθώς “με αυτές τις ρυθμίσεις ένας νέος απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής είτε δεν θα θελήσει καν να μπει στο επάγγελμα είτε θα έχει ως μονόδρομο τη φυγή στο εξωτερικό”.

Οι υπολογισμοί που παρέθεσε είναι ενδεικτικοί: οι νέοι μηχανικοί, αν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες διατάξεις, ένας νέος μηχανικός με το ελάχιστο εισόδημα, θα πρέπει να ζει με 114 ευρώ το μήνα, ενώ ένας συνάδελφός του με εισόδημα 2.000 ευρώ το μήνα, θα “μένει” με 495 ευρώ μηνιαίως.

Την “κόκκινη” γραμμή στη συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές τράβηξε ο κύριος Στασινός στο 50% του εισοδήματος ενός ασφαλισμένου, ώστε να μπορεί να ζήσει.

SHARE