Γ. Σταθάκης: Άτυπο «μορατόριουμ» με τις τράπεζες για τα στεγαστικά δάνεια

«Ο κόσμος ξέρει τις δυσκολίες της συμφωνίας, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης» τόνισε ο απελθών υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο».
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα «κόκκινα δάνεια», αλλά και στο «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας περιουσίας. Σχετικά με αυτό σημείωσε ότι η κυβέρνηση αφενός πέτυχε δύο σημαντικές, θετικές αλλαγές σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε την εποχή του ΤΑΙΠΕΔ κι αφετέρου απέτρεψε μια δυσμενή εξέλιξη, την οποία αξίωναν οι δανειστές: τη μεταφορά της έδρας του νέου Ταμείου από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο.

Η πρώτη θετική αλλαγή, τόνισε ο κ. Σταθάκης, έγκειται στο εξής: Εν αντιθέσει προς το ΤΑΙΠΕΔ, το νέο Ταμείο δεν υποχρεούται να κάνει οπωσδήποτε ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, είπε, «σώσαμε νερό και ενέργεια», υπό την έννοια ότι εντάσσονται στη κατηγορία των επιχειρήσεων, για τις οποίες ο στόχος είναι, σε βάθος χρόνου (30 έτη), να αναβαθμιστεί η αξία τους.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή, πρόσθεσε, είναι πως τα κέρδη από τη λειτουργία του ταμείου θα κατευθύνονται με αναλογία 50%-50% στην εξόφληση του χρέους και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Για τα στεγαστικά δάνεια, ο απελθών υπουργός Οικονομίας είπε ότι υπάρχει άτυπο «μορατόριουμ» ανάμεσα στην Πολιτεία και τις τράπεζες, έως το τέλος του χρόνου. Δοθέντων και των νόμων για τις ρυθμίσεις, πρόσθεσε, «υπάρχει πλήρης προστασία».

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υλοποιηθεί το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», προσθέτοντας πως, παρά τους περιορισμούς που θέτει η συμφωνία με τους δανειστές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια άσκησης πολιτικής, η οποία θα «φέρει» θετικές τομές στη δημόσια διοίκηση, την Παιδεία κι άλλους τομείς.

SHARE