Γ. Παπανδρέου: Στη χώρα μας χρειάζεται η επανάσταση του αυτονόητου

epa02063445 Greek Prime Minister George Papandreou exits the Presidential Mansion after the meeting he had with Greek President Karolos Papoulias (not pictured), in Athens on 03 March 2010. The Greek government on Wednesday announced a second round of austerity measures in a continuing bid to slash the country’s double-digit budget deficit by a now EU-mandated four percentage points. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

“Δημιουργείται πλέον η απαραίτητη συνείδηση στους ερευνητικούς, παραγωγικούς και κρατικούς φορείς, για το τι μέλλει γενέσθαι, ώστε η χώρα μας να γίνει ηγέτιδα δύναμη στο χώρο της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, που θα αξιοποιούν την υψηλή τεχνολογία”. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στα εγκαίνια της 4ης έκθεσης μεταφοράς τεχνογνωσίας “Patras IQ”, που πραγματοποιείται στο Παμπελοποννησιακό στάδιο της Πάτρας.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι “στη χώρα μας χρειάζεται η επανάσταση του αυτονόητου” γιατί, όπως πρόσθεσε, “μέχρι προ ολίγων χρόνων, όχι μόνο επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε καινοτομία βρισκόταν στο στόχαστρο δομών, κατεστημένων και αντιλήψεων, που δεν ήθελαν τίποτα να αλλάξει”. Παράλληλα, επισήμανε πως “η επιχειρηματικότητα ήταν είτε κυνηγημένη από το ελληνικό κράτος είτε εξαρτημένη από το ελληνικό κράτος”. Πώς λοιπόν, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, “να μην είμαστε ανταγωνιστικοί, πώς να μην έχουμε χρέη και ελλείμματα, πώς να μην φτάσουμε να ζητούμε δανεικά από τρίτους”, και συμπλήρωσε: “Αυτό το πελατειακό κράτος είναι που πληρώνει ο ελληνικός λαός ακόμα και σήμερα και με υπερβολικά βαριές θυσίες”. Σε αυτό το σημείο ο Γιώργος Παπανδρέου παρατήρησε πως “η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει πετύχει αρκετά πράγματα, παρόλα τα προβλήματα ενός πελατειακού κράτους και την απουσία αυτονόητων θεσμών και πρακτικών επώασης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας”.

Αναφερόμενος στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, είπε ότι “για να λειτουργήσει το κράτος υποβοηθητικά και όχι υπονομευτικά κατά της καινοτομίας, ένα βασικό βήμα που κάναμε μετά το 2009 ήταν η εμπέδωση της πραγματικής αξιοκρατίας στη χρηματοδότηση της έρευνας”. Επίσης, ανέφερε ότι “ξεκινήσαμε για πρώτη φορά την ηλεκτρονική υποβολή όλων των αιτήσεων για χρηματοδότηση, ενώ η αξιολόγηση των προτάσεων γινόταν από διεθνείς αξιολογητές, ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα των πελατειακών αλληλοεξυπηρετήσεων”. Προσέθεσε ότι “για πρώτη φορά δεν υπήρξε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων και της χρηματοδότησης”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι “για να πετύχουμε, ώστε η Ελλάδα να πάει μπροστά, χρειάζονται βασικές ρίξεις” και εξήγησε: “Πρέπει να φτιάξουμε το αυτονόητο, δηλαδή ένα κράτος αρωγός, αποτελεσματικό, αξιοκρατικό, διάφανο και αποκεντρωμένο, που να απελευθερώνει δυνάμεις και να δημιουργεί τα απαραίτητα οικοσυστήματα για την επενδυτική δραστηριότητα και την καινοτομία”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE