Γ.Παπανδρέου: Η κρίση έφερε το μνημόνιο, όχι το μνημόνιο την κρίση – Για τα προβλήματα απαιτείται εθνική συνεννόηση

 

 

Στην ανάγκη ριζικών προοδευτικών αλλαγών, καθώς και μεταρρυθμίσεων ανατροπής του πελατειακού κράτους, προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει τη κρίση, διακήρυξε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 3ης Συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.
την Παρασκευή.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «η κρίση έφερε το μνημόνιο, όχι το μνημόνιο την κρίση. Οι δημαγωγοί και συνωμοσιολόγοι, λένε το αντίθετο για να συγκαλύψουν αυτούς που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού το 2009. Και μετά έφυγαν».

Μιλώντας για τις επικρίσεις που δέχθηκε, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «για να πείσω τους εταίρους μας να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, έκανα δύο φορές τον γύρο του κόσμου σε μίλια μέσα σε ελάχιστους μήνες – την ώρα που η αντιπολίτευση αμφισβητούσε ακόμα και τον πατριωτισμό μου. Έκανα ως πρωθυπουργός ανοίγματα πραγματικής συναίνεσης, και το 2010 και το 2011, όταν άλλοι έχτιζαν ψεκασμένες καριέρες. Ζήτησα και πρότεινα ελληνικό σχέδιο. Σχέδιο δικό μας, όχι των εταίρων, της Τρόικας ή άλλων».

«Δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Μπορούμε να προχωρήσουμε; Μπορούμε να πάμε παρακάτω; Δικός μου εχθρός δεν είναι ο Τσίπρας, όπως δεν ήταν ο Σαμαράς. Δικός μου εχθρός είναι τα προβλήματα του τόπου. Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της χώρας απαιτείται εθνική συνεννόηση», είπε συμπληρώνοντας πως «όσο η έφοδος και η παραμονή στην εξουσία είναι αποκλειστικός αυτοσκοπός, τίποτα δεν θα διορθωθεί. Έτσι και μόνο έτσι θα στρίψουμε το τιμόνι της χώρας προς το καλύτερο. Όσο η πολιτική διεξάγεται με όρους αρένας, “ο θάνατός σου, η ζωή μου”, τίποτα δεν θα αλλάξει».


Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το χρέος είναι πράγματι εθνική υπόθεση. Σας το λέω όμως ως ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που πέτυχε και συμφώνησε τη μεγαλύτερη αναλογικά διαγραφή χρέους για κράτος στην παγκόσμια ιστορία τον Οκτώβριο του 2011 – διαγραφή που ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου». Τόνισε επίσης πως «όσο και να μειωθεί το χρέος, όσο και να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε ως χώρα, πάλι μπροστά μας θα βρίσκεται το χρέος σε λίγα χρόνια».

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλόγισε στους πολιτικούς του αντιπάλους καλλιέργεια κλίματος διχασμού. «Υπήρξαμε ως πολιτικός χώρος τα πρώτα και δαχτυλοδειχτούμενα θύματα του μίσους που υπέθαλψαν ή δικαιολόγησαν ή ανέχτηκαν, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, όλοι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Δεν θα τους κάνουμε τα ίδια, γιατί πάντα διαφέραμε από αυτούς», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Στην κορύφωση του μίσους, εμείς φωνάζαμε για συνεργασία. Στην κορύφωση του διχασμού, εμείς φωνάζαμε δημοψήφισμα. Επικράτησε το μίσος, επικράτησε ο διχασμός. Αυτή είναι η Ιστορία και δεν παραγράφεται. Εύχομαι μόνο το βράδυ στον καθρέφτη να μπορούν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στα μάτια, γιατί έχουν συνειδητοποιήσει τι κακό έκαναν»

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΣΥ

«Η αυτονομία του κάθε πολιτικού φορέα στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτελεί εγγύηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Και πάντως, εμείς, ως κίνημα, επιθυμούμε να συμβάλουμε και να εγγυηθούμε αυτήν την προοπτική» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης να γίνει στη βάση αρχών και αξιών που πάντα μας καθοδηγούσαν. Αλλιώς η ανασύνθεση δεν θα οδηγήσει σε υπέρβαση της κρίσης του πολιτικού μας χώρου. Δική μας ευθύνη λοιπόν είναι να ενώσουμε από τη βάση τους προβληματισμένους προοδευτικούς πολίτες, και στη βάση αρχών και αξιών».

SHARE