>Γιούνκερ: «Ναι» στην επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

>

Υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές -σε επίπεδο ευρωζώνης, ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές- τάχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Αννυς Ποδηματά.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετώντας την έκθεση της κ. Ποδηματά για τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης, έστειλε πολιτικό μήνυμα υπέρ της άμεσης επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως πρώτο βήμα προς την επίτευξη μίας παγκόσμιας συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ με εκπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον κ. Γιούνκερ σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί το Συμβούλιο προκειμένου να δώσει συνέχεια στο αίτημα αυτό.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε υπέρ της θέσπισης του φόρου τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ και ευρωζώνης, όπως επεσήμανε «όχι απλά για λόγους ιδεολογικούς και ηθικούς, αλλά κυρίως για λόγους δικαιοσύνης».

«Τα όσα βλέπω να συμβαίνουν στον χρηματοπιστωτικό κόσμο με ενοχλούν. Πώς θα εξηγήσουμε στους ευρωπαίους πολίτες ότι την ίδια ώρα που έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα για την διάσωση των τραπεζών και φορέων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βλέπουμε οι ίδιοι αυτοί φορείς να εξακολουθούν να σωρεύουν υπέρογκα κέρδη, να “οργιάζουν” με τα bonus και να “απομυζούν” το σύστημα;» ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως σημείωσε, το ΕΚ έχει δεσμευτεί να εξετάσει και να αναπτύξει σε κάθε επίπεδο, διεθνές ευρωπαϊκό και εντός της ευρωζώνης τον τρόπο προώθησης της επιβολής του συγκεκριμένου φόρου.

SHARE