>Γιούνγκερ: Προαναγγέλλει Αύξηση επιτοκίων

>

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά επιτόκια, δήλωσε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup.
«Η παρέμβαση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ύψος των επιτοκίων στην Ελλάδα είναι μία ιδέα η οποία δεν θα πρέπει να….
αποκλειστεί», είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του σε εκπομπή του γαλλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου TV5.

Στην Ελλάδα (όπως συμβαίνει με τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης) το επιτόκιο με το οποίο η κεντρική τράπεζα δανείζει στις εμπορικές τράπεζες και ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το ίδιο για όλες τις χώρες της ευρωζώνης- αυτή τη στιγμή 1,25%.

Ο Γιούνκερ δεν έκανε σχετικές διευκρινίσεις, αλλά, όπως εκτιμά το Ρόιτερς, η δήλωσή του ενδεχομένως να αναφέρεται στο επιτόκιο που χρεώνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή από την εκδότρια χώρα. Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του Eurogroup αφήνει να εννοηθεί πιιθανή άνοδος των επιτοκίων μόνο για την Ελλάδα!!!

Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλαδή το Eurogroup, θα εξετάσουν την επόμενη Κυριακή τον βαθμό της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα ως προς τον δανεισμό της Ελλάδας.

«Θα δούμε…όταν θα προεδρεύσω του Eurogroup, την Κυριακή στις 3 Ιουλίου, ποιός θα είναι ο βαθμός των εθελοντικών συνεισφορών από τον ιδιωτικό τομέα, που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, και θα βγάλουμε τότε συμπεράσματα», είπε ο Γιούνκερ.


http://ksipnistere.blogspot.com

SHARE