Γιατί πάμε σε επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο

Πρώτον, η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Να σημειωθεί ότι με δεδομένο πως η ΝΔ είναι η πρώτη των εκλογών, δεν μπορεί να συγκροτηθεί αντιμνημονιακή κυβέρνηση: Ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, αφού απαιτείται ποσοστό άνω του 50%, ούτε η πολιτική διάθεση όλων των δυνάμεων υπάρχει.

Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνουν νέες εκλογές τον Ιούνιο, χωρίς καν να ορκιστεί αυτή που προκύπτει από τις σημερινές εκλογές, όπως λένε στην Ιπποκράτους.

Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται να αποκτά νόημα η αινιγματική δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του για «ένα γύρο εκτόνωσης και ένα γύρο απόφασης». Συνεργάτης του προέδρου του Κινήματος προέβλεπε επιπροσθέτως ότι «αυτή η βουλή δεν πρόκειται να ορκιστεί ποτέ». Τι εκτιμούν οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ; Ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου και το πολιτικό αδιέξοδο, θα προκαλέσουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων από το εξωτερικό, που θα θέσουν την πορεία της χώρας στο ευρώ σε αμφιβολία. Αυτές με τη σειρά τους θα προκαλέσουν πανικό και φόβο στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία.

Πράγματι, έντονες πιέσεις αναμέται να ασκηθούν αρχικά από τα ΜΜΕ και στην συνέχεια με δηλώσεις αξιωματούχων οτι σταματούν τις πληρωμές και τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Εδεικτικό του κλίματος είναι σχετικό δημοσίευμα του Dow Jones Newswire:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να «παγώσει» την καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, ανέφερε αξιωματούχος του ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones Newswire.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και οι πιστωτές της Ελλάδας είναι διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή σχεδίων, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η τρόικα δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η οποία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί.

Παράλληλα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε στο πρακτορείο Dow Jones Newswire ότι το μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα και ότι όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε εξαιρετικά περιορισμένα πλαίσια.

Ο προφανής φόβος, που θα επικρατήσει, κατά την Ιπποκράτους, στην ελληνική κοινωνία για το μέλλον της χώρας θα χαρακτηρίσει και το κλίμα των επόμενων εκλογών, που αναπόφευκτα θα γίνουν εντός του Ιουνίου και θα προκηρυχθούν αμέσως μόλις διαπιστωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας – περίπου σε δέκα ημέρες – η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, με βάση τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Τουλάχιστον από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται η εκτίμηση-προσδοκία, ότι σε ένα τέτοιο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κλίμα, οι πολίτες θα ψηφίσουν τελικά υπέρ των δυνάμεων του μνημονίου και της ευρωπαϊκής πορείας.

 

SHARE