Γερμανός υπ. Εσωτερικών : Βαρέλι δίχως πάτο η Ελλάδα

Η Γερμανία δεν θα “ρίξει χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο” και η υπομονή απέναντι στην Ελλάδα έχει αρχίσει να εξαντλείται ενόψει των νέων εκλογών στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ μέλος του υπουργικού συμβουλίου της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις προσπάθειες διάσωσης, χαίρεται που βοηθάει την Ελλάδα να ορθοποδήσει, αλλά αναμένει από την Αθήνα να τιμήσει τις συμφωνίες της.

“Δεν έχουμε πρόθεση να ρίξουμε χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο”, δήλωσε στην εφημερίδα.

“Οποιοσδήποτε θέλει βοήθεια και αλληλεγγύη από μέρους μας πρέπει να δεχτεί ότι αναμένουμε από εκείνον σοβαρότητα και λογικότητα”.

Ο Φρίντριχ, γνωστός σκληροπυρηνικός αναφορικά με την Ελλάδα, ήταν ο πρώτος Γερμανός υπουργός τον Φεβρουάριο που ζήτησε ανοιχτά η χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

“Βαρέλι χωρίς πάτο” αποκάλεσε τον Φεβρουάριο την Ελλάδα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιούργκεν Φίτσεν, συν-διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, χαρακτήρισε χθες την Ελλάδα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των γερμανικών εφημερίδων “αποτυχημένο κράτος”.

“Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που, κατά την κρίση μου, μπορούμε να αποκαλέσουμε αποτυχημένο κράτος. Είναι ένα διεφθαρμένο κράτος, η πολιτική της ηγεσία είναι διεφθαρμένη”, είπε.

Ο Φρίντριχ, ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU)–βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ– δήλωσε ότι η Ελλάδα διέπραξε ένα λάθος θεωρώντας ότι η ένταξή της στην ευρωζώνη θα χαρίσει στη χώρα ευημερία.

“(Εκείνοι) προφανώς πίστεψαν ότι ο πλούτος θα έρθει αυτόματα αν απλώσουν τα χέρια τους στο ευρώ”, είπε ο Φρίντριχ και πρόσθεσε ότι “μια χώρα χρειάζεται ένα νόμισμα που να ταιριάζει στην οικονομική της δύναμη”.

Η γερμανική κοινή γνώμη είναι κατά της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δημοσκόπηση της εταιρίας Politbarometer για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα έδειξε ότι μόνο το 31% θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ το 60% είναι αντίθετοι. Σε μια ανάλογη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου για την ZDF το ποσοστό αυτό ήταν 41% υπέρ της παραμονής της και 49% κατά.

SHARE