Γερμανία: Ψηφίζουν την Κυριακή στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία – Όλα ανοιχτά για CDU-SPD

Αποτέλεσμα εικόνας για CDU ΣΠΔ

Λιγότερο από δύο μέρες πριν τις κρίσιμες τοπικές εκλογές στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία όλα τα ενδεχόμενα ως προς το αποτέλεσμα παραμένουν ανοιχτά. Αν πιστέψουμε τις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις η αναμέτρηση των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Χανελόρε Κραφτ με τους Χριστιανοδημοκράτες του Άρμιν Λάσετ θα κριθεί στο νήμα.

Τόσο το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης (ZDF) όσο και η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του ιδιωτικού καναλιού SAT 1 δίνουν προβάδισμα μίας μόλις ποσοστιαίας μονάδας των Χριστιανοδημοκρατών έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (CDU 32%, SPD 31%, η δημοσκόπηση του ZDF, CDU 31%, SPD 30%, το ινστιτούτο YouGov).

Παρά το γεγονός ότι η διαφορά κυμαίνεται στο όριο του στατιστικού λάθους, με τους αναποφάσιστους να φθάνουν το 35%, μια ενδεχόμενη ήττα των Σοσιαλδημοκρατών θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό στο Βερολίνο. Και αυτό γιατί οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία θεωρούνται καθοριστικές για την έκβαση των βουλευτικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς χρειάζεται οπωσδήποτε μια νίκη στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο για να διεκδικήσει με αξιώσεις την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν καταφέρει να νικήσουν στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρλαντ και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Σε περίπτωση που επικρατήσουν και στη Ρηνανία Βεστφαλία είναι σαν να ανοίγει ο δρόμος για μια νίκη και σε παγγερμανικό επίπεδο.

Ανοιχτά όλα τα μετεκλογικά σενάρια

Την τελευταία τετραετία οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν στο Ντίσελντορφ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, με τους Πράσινους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ωστόσο ότι οι Πράσινοι δεν θα ξεπεράσουν την Κυριακή το 7%. Κατά συνέπεια οι πιθανότητες νέας συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων είναι περιορισμένες. Πιθανό σενάριο θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Οι Φιλελεύθεροι έχουν ωστόσο καταστήσει σαφές ότι ο “παραδοσιακός” τους εταίρος είναι οι Χριστιανοδημοκράτες και όχι οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κρατιδίου είναι πιθανό να περάσουν το κατώφλι του τοπικού κοινοβουλίου έξι κόμματα. Εκτός από Σοσιαλδημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελευθέρους όλα δείχνουν ότι στο επόμενο κοινοβούλιο θα συμμετέχουν τόσο το κόμμα Η Αριστερά, όσο και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές της Κυριακής θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Τόσο η πρωθυπουργός Χανελάρε Κραφτ όσο και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ δηλώνουν αποφασισμένοι ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να κερδίσουν την ψήφο όσο το δυνατόν περισσότερων από τους συνολικά 13 εκατομμύρια ψηφοφόρους του κρατιδίου.

Πηγή: Deutsche Welle

SHARE