Γερμανία: Το εμπορικό πλεόνασμα – ρεκόρ απειλεί την Ευρωζώνη

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να διαμορφωθεί το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2015, στα 250 δισ. ευρώ, απειλώντας την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και κυρίως στις χώρες της περιφέρειας που έχουν πληγεί από την κρίση. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, το γερμανικό πλεόνασμα θα ισούται με περίπου το 8,4% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι για μια ακόμη φορά θα παραβιάσει το όριο του 6% που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το αδύναμο ευρώ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις εξαγωγές από τη Γερμανία, που παραδοσιακά αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ένα επιπλέον ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να αποδοθεί στις φθηνότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου, ανακοίνωσε το Ifo.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας  ωστόσο θα χάσει την πρώτη θέση στη λίστα από την Κίνα. Το Ifo ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας ίσως ανέλθει στα 330 δισ. δολάρια περίπου από τα 220 δισεκ. δολάρια πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών καθώς επιβραδύνεται η οικονομία της.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία πέρυσι είχε το τρίτο υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στα 100 δισ. δολάρια περίπου, αναμένεται να έχει ισοσκελισμένο ισοζύγιο λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. «Η Γερμανία θα έχει πλεόνασμα ρεκόρ, αλλά δεν θα είναι πια το μεγαλύτερο στον κόσμο» είπε στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo Στέφεν Χέντσελ.

 

SHARE