>ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Είπαν όχι στην στήριξη

>

Η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε στα μέσα Σεπτεμβρίου σε πέντε κύριες γαλλικές τράπεζες ένα σχέδιο διοχέτευσης επιπρόσθετων κεφαλαίων ύψους 10 ως 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως την πρόταση αυτή απέρριψε η τράπεζα PNP Paribas, γράφει σήμερα η εφημερίδα Journal du Dimanche.

Σχετική σύνοδος φέρεται ότι έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου υπό τη διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών στο Μπερσί με τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BPCE και Credit Mutuel.
Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών φέρεται ότι υπέβαλαν τότε στους τραπεζίτες ένα σχέδιο για ενέσεις ρευστότητας μεταξύ των 10 και των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των δικών τους κεφαλαίων. 


Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό πιθανολογείται ότι καταρτίστηκε κατά προτεραιότητα για την Societe Generale. Ο πρόεδρος γενικός διευθυντής της Φρεντερίκ Ουντέα φέρεται ότι είχε δεχθεί το κρατικό σχέδιο “υπό την προϋπόθεση ότι θα αφορά όλες τις τράπεζες, για να αποφύγει να στιγματιστεί”. “Είχε αυτήν την αντίδραση επειδή είναι πρόεδρος της Γαλλικής Τραπεζικής Ομοσπονδίας και μιλούσε εξ ονόματος όλων. Η Societe Generale δεν έχει ανάγκη από βοήθεια”, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τράπεζα, την οποία επικαλείται η γαλλική εφημερίδα.


Ωστόσο η ηγεσία της BNP Paribas φέρεται ότι ήταν αντίθετη στο σχέδιο αυτό, κυρίως επειδή ο γενικός διευθυντής της Μπαντουέν Προ “δεν ήθελε να το υποστεί λόγω των δυσκολιών του ανταγωνιστή του”, σύμφωνα με την Journal du Dimanche.

SHARE