Γαλλία: O Φιγιόν υποστηρίζει ευρείες αποκρατικοποιήσεις

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο συντηρητικός πολιτικός ο οποίος σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις είναι ο επικρατέστερος νικητής των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Γαλλία φέτος, δήλωσε ότι το γαλλικό δημόσιο πρέπει να πουλήσει τις μετοχές του σε εταιρείες που δεν έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα.

«Το κράτος πρέπει να είναι μέτοχος μόνο σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας», τόνισε ο Φιγιόν σε συνέντευξή του στο τρέχον τεύχος του οικονομικού περιοδικού Capital. Στη συνέντευξη απέφυγε να αναφέρει ποιες επιχειρήσεις εννοεί.

Ακόμη, ο Φιγιόν είπε στο Καπιτάλ ότι η Γαλλία «δεν πρέπει να δείξει ίχνος αδυναμίας» και να εγγυηθεί ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις του τομέα της τεχνολογίας θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό διεθνών κολοσσών του κλάδου όπως οι εταιρείες Google, Apple, Facebook and Amazon.

Ο Φιγιόν είχε κάνει παρόμοια σχόλια τον περασμένο μήνα, όταν τόνισε πως τάσσεται υπέρ της πώλησης μετοχών που διαθέτει το κράτος προκειμένου να συγκεντρωθούν πόροι για επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας είπε τον Δεκέμβριο πως το γαλλικό κράτος πρέπει να απαλλαγεί από «επενδύσεις που δεν είναι απαραίτητες» σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Renault.

Στο γαλλικό κράτος ανήκει σχεδόν το 20% των μετοχών της Ρενό.

Στο γαλλικό δημόσιο ανήκουν μεγάλα πακέτα μετοχών πολλών μεγάλων εταιρειών σε διάφορους κλάδους, από την Air France και την Airbus ως την Peugeot, την Orange και την Engie.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE