Βloomberg: Πρακτικά αδύνατη η εγγύηση των καταθέσεων

Η απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φέρνει στην επιφάνεια τα «κενά» που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προστασία των καταθέσεων… των Ευρωπαίων πολιτών, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Τα εθνικά προγράμματα εγγύησης καταθέσεων, τα οποία ενισχύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009 ώστε η εγγύηση να φτάνει τουλάχιστον τα 100.000 ευρώ, δεν καλύπτουν απόλυτα τους καταθέτες εάν μια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ και το νόμισμά της αλλάξει ισοτιμία. Επιπλέον, τα διαθέσιμα κεφάλαια σε ορισμένες χώρες έχουν εξαντληθεί, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη προβληματικών τραπεζών, γεγονός που έχει κάνει τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρώπης να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν ένα σχέδιο προστασίας για ολόκληρη την ΕΕ.

«Τα προγράμματα αυτά δεν σχεδιάστηκαν για την περίπτωση ολοκληρωτικής κατάρρευσης ενός τραπεζικού συστήματος», λέει ο Αντριου Κάμπελ, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικής και Τραπεζικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Leeds και σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Ασφαλιστών Καταθέσεων. «Εάν καταρρεύσει το σύστημα, θα πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή παρέμβασης», τονίζει.

Με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συζητούν πλέον ανοικτά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι καταθέτες σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία μπορεί να αρχίσουν να παίρνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι ότι οι χώρες αυτές θα ακολουθήσουν την Ελλάδα και ότι οι αποταμιεύσεις τους θα χάσουν την αξία τους. Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει τη δύναμη πυρός που χρειάζεται για να χειριστεί την κατάσταση εάν υπάρξει ταυτόχρονα πρόβλημα σε πολλές τράπεζες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες 34 δισ. ευρώ μέσα σε 12 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον Μάρτιο, ποσό που αντιστοιχεί στο 17% του συνόλου της χώρας.

Οι καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία μειώθηκαν κατά 80,6 δισ. ευρώ, ή 3,2%, από το τέλος του 2010 μέχρι το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΕΚΤ. Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 217,4 δισ. ευρώ ή 6,3%.

Ακόμη και μετά τις «ενέσεις» ρευστότητας της ΕΚΤ, οι τράπεζες μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβιώσουν σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων από το τραπεζικό σύστημα, εάν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση, είτε με τη μορφή μιας πανευρωπαϊκής εγγύησης για τις καταθέσεις είτε με τη μορφή ενός διευρυμένου μηχανισμού για τη στήριξη των τραπεζών, ανέφερε ο Τζέρνεϊ Ομαχεν, αναλυτής της Goldman Sachs στο Λονδίνο, σε έκθεσή του προς τους πελάτες.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής ίσως πρέπει ακόμη να σκεφτούν την πιθανότητα να μειώσουν τα επιτόκια, να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΕ (Securities Market Program) και να αρχίσουν μια τρίτη, πιο μακροπρόθεσμη πράξη αναχρηματοδότησης για να διασκεδάσουν την ανησυχία, πρότεινε από την πλευρά του ο Στεφάν Νεντιάλκοφ της Citigroup.

SHARE