Βρετανία: Σκλήρυνση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας – Τον ISIS βλέπουν πίσω από το χτύπημα

Με διάγγελμα της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προανήγγειλε σκλήρυνση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας προς όφελος της εθνικής ασφάλειας, η οποία ενδεχομένως να αγγίξει και ευαίσθητα θέματα δικαιωμάτων, ενώ τόνισε την «υπερβολική ανοχή στον εξτρεμισμό στη χώρα μας».

Αμέσως μετά την από την σύσκεψη της επιτροπής Cobra, λίγες ώρες μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση με τους επτά νεκρούς στο Λονδίνο, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι προτείνει την αναθεώρηση των αντιτρομοκρατικών νόμων, αλλά και μεγαλύτερες ποινές για ορισμένα αδικήματα.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι χρειάζονται να γίνουν σημαντικές αλλαγές για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας μιλώντας για ανάληψη δράσης στην πατρίδα. «Αυτό θα απαιτήσει κάποιες δύσκολες συζητήσεις που θα προκαλέσουν αμηχανία» ήταν η αποστροφή της που προκάλεσε αίσθηση.

«Θα χρειαστεί να επανεξετάσουμε την αντιτρομοκρατική στρατηγική μας, για να διασφαλίσουμε ότι η αστυνομία έχει τις δυνάμεις που χρειάζεται» ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε δε, η βρετανική αστυνομία κατόρθωσε να σταματήσει πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις από το Μάρτιο του 2017. «Βλέπουμε ένα νέο στυλ επίθεσης… Ο ένας αντιγράφει τον άλλο» δήλωσε για τους δράστες.

Η κα Μέι επιβεβαίωσε πως οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται σε επτά και οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε 48, πολλοί εκ των οποίων διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Παρά το γεγονός ότι οι τρεις επιθέσεις των τελευταίων τριών μηνών στη Βρετανία δε συνδέονται άμεσα, είπε η κα Μέι, συνδέονται ως προς τη στρεβλή ιδεολογία από την οποία εκπορεύονται, αυτή του ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Σε πολύ αυστηρό τόνο η κα Μέι είπε ότι η ιδεολογία αυτή πρέπει να ηττηθεί, κάτι που σημαίνει πέρα από την αντιτρομοκρατική στρατηγική και μια προσπάθεια να πειστούν για την ανωτερότητα των βρετανικών αξιών όσοι δεν τις ασπάζονται.

Η Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης σε διεθνή συνεργασία για περιορισμό του πεδίου δράσης των εξτρεμιστών στο διαδίκτυο. Τάχθηκε υπέρ μίας αναθεώρησης της βρετανικής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής για να αντιμετωπιστεί η νέα συνθέτη απειλή, με μέτρα όπως η παράταση του χρονικού ορίου κράτησης υπόπτων, ακόμα και για φαινομενικά ελαφρύτερα τρομοκρατικά αδικήματα.

«Αρκετά πια», είπε η κα Μέι, τονίζοντας ότι τα πράγματα ως προς την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού πρέπει να αλλάξουν.

Ολοκλήρωσε τη δήλωσή της διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Πέμπτη και πως η προεκλογική εκστρατεία θα συνεχιστεί κανονικά από αύριο, μετά από ένα διάλειμμα σήμερα Κυριακή.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε και πάλι θύμα βάρβαρης τρομοκρατικής επίθεσης… Θα συνασπιστούμε, και ενωμένοι, θα αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μας» διεμήνυσε.

Τον ISIS βλέπει πίσω από την επίθεση η υπ. Εσωτερικών της Βρετανίας

Την ίδια ώρα, η βρετανή υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ,δήλωσε ότι οι δράστες που σκότωσαν επτά ανθρώπους και τραυμάτισαν 48 χθες στο κέντρο του Λονδίνου ήταν πιθανόν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες.

«Όπως είπε η πρωθυπουργός, έχουμε την πεποίθηση ότι ήταν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, απ’ αυτό εμπνέονταν, και πρέπει να μάθουμε περισσότερα όσον αφορά το από πού ήρθε αυτή η ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε η Ραντ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Η Ραντ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι δράστες της επίθεσης ήταν γνωστοί στις αρχές πριν από τη χθεσινή επίθεση.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται, έτσι ανακαλύπτουμε περισσότερα για το ποιοι είναι αυτοί οι τρεις», δήλωσε.

Η Ραντ είπε ακόμη πως δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο και τη βομβιστική επίθεση καμικάζι της 22ας Μαΐου στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων σε συναυλία ποπ μουσικής.

«Πιστεύουμε πως δεν είναι πιθανό. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε, αλλά δεν μπορούμε προς το παρόν να το αποκλείσουμε», δήλωσε.

Η Ραντ είπε επίσης ότι το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη βαθμίδα «σοβαρό», δεν αυξήθηκε στην ανώτατη βαθμίδα («κρίσιμο») επειδή οι αρχές πίστευαν ότι είχαν συλλάβει όλους τους κύριους δράστες».

SHARE