ΒΟΥΛΗ – Ν.Φίλης: “Είναι μνημόνιο – Η αλήθεια δεν υποτάσσεται σε επικοινωνιακά φτιασιδώματα” – Στηρίζει την κυβέρνηση

Αποτέλεσμα εικόνας για ν φιλης βουλη

Την αλήθεια που ξέρουν  όλοι οι πολίτες, ότι δηλαδή τα νέα μέτρα σημαίνουν παράταση των μνημονίων, είπε στη Βουλή ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ν.Φίλης. Δήλωσε ότι στηρίζει μεν την κυβέρνηση (“δεν εγκαταλείπουμε, δεν παραιτούμαστε, Συνεχίζουμε”), αλλά έριξε στο καλάθι των αχρήστων τα “επικοινωνιακά φτιασιδώματα”, όπως τα ονόμασε:

“Μην έχουμε αυταπάτες, τα μέτρα αυτά σημαίνουν παράταση παραμονής στα Μνημόνια. Το είπε κι ο πρωθυπουργός. Εμείς δεν παίζουμε παιγνίδια success story. Ξέρω ότι επικοινωνιακά δεν ακούγεται αλλά η αλήθεια δεν υποτάσσεται σε επικοινωνιακά φτιασιδώματα.  Δώσαμε μια μεγάλη μάχη το 2015 και οδηγηθήκαμε σε επώδυνο συμβιβασμό τον οποίο θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού.

Με την ψήφιση αυτών των μέτρων  φτάνουμε στα όρια έναντι των .πεποιθήσεων της Αριστεράς και των αντοχών της κοινωνίας.  Για την δική μας Αριστερά η ηθική της πεποίθηση  συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη σου. Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν εξαναγκαζόμενος έστω χάνεις το δίκιο σου για τις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, παραχωρούνται κοψοχρονιά σε ξένα funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και σε αυτές με πολύ μεγάλη κερδοφορία;»

Ο κ.Φίλης:

-Τάχθηκε κατά των υπερβολικών πλεονασμάτων

-Είπε ότι πρέπει  να μοιραστεί το πλεόνασμα του 2016 βγαίνοντας έτσι “εκτός γραμμής”. “Υπάρχει εκκρεμότητα του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2016 πέραν των 617 εκ ευρώ που δόθηκαν το Δεκέμβριο” είπε.

-Επανέφερε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας που λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός εξηγούσε ότι θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαΐου.

– Ζήτησε να υπάρξει επίσης ρητή δέσμευση για το χρέος. «Χωρίς τη θετική εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση του ΔΝΤ ισχύει η πολιτική δέσμευση ότι τα μέτρα που θα τώρα θα ψηφίσουμε δεν θα εφαρμοστούν. Τουλάχιστον όχι από αυτή την κυβέρνηση», είπε, ζητώντας ταυτόχρονα να διευκρινιστεί τί επιδιώκει η κυβέρνηση.
«Καλύτερη ρύθμιση των επιτοκίων; Αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, πιθανώς επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής; Οι στόχοι για το κούρεμα του χρέους, τη ρήτρα ανάπτυξης και την περίοδο χάριτος υπάρχουν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αυτό πρέπει να απαντηθεί»,

ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ “ΕΚΤΡΩΜΑ”

Ο πρώην υπουργός, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου “να μην σπάσει ο δεσμός και η ισορροπία μεταξύ  δημοσίου και λαϊκού συμφέροντος, γιατί διαφορετικά, όπως είπε, ” ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρωθεί ως πολιτικός χώρος”.

Τέλος, αναφέρθηκε σε “κέντρα και παράκεντρα” που έχουν σκοπό να πιέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εγκατασταθεί μια μνημονιακή μηχανή εντός του στο πλαίσιο της δήθεν ωρίμανσής του. “Όσοι σχεδιάζουν την εκτρωματική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευτούν” είπε.

 

ΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αφού άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «για τα 40 χρόνια διακυβέρνησης που οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή», τόνισε ότι δεν θα καταφέρουν να τα συμψηφίσουν με τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν πάνω από τα μουτζουρωμένα ρούχα του εμπρηστή επιχειρούν να φορέσουν τη στολή του πυροσβέστη”.

 

 

SHARE