“Βολή” από τον S&P στις ελληνικές τράπεζες: Υψηλό ρίσκο, κατηγορία Ουκρανίας και Αιγύπτου…

Αποτέλεσμα εικόνας για bank

Στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου διατηρεί τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η S&P Global Ratings, ήτοι στην ομάδα ΄10΄, στο πλαίσιο της αξιολόγησης για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA).

Στο σύστημα από το 1 μέχρι το 10, με το 1 να αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ρίσκο και το 10 το υψηλότερο, ο οίκος τοποθετεί τις ελληνικές τράπεζες στο 10, μαζί με  τις τράπεζες από την Αίγυπτο, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία!

Η Αργεντινή, η Κύπρος και ο Λίβανος είναι στην ομάδα 9, σημειώνει στην ανάλυση του ο οίκος.

“Θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερους οικονομικούς κινδύνους απ’ ό,τι οι περισσότεροι τραπεζικοί κλάδοι παγκοσμίως. Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν μέτριες, κατά την άποψη μας, με μόνο μετριοπαθή ανάπτυξη από το 2017”, αναφέρει ο οίκος.

Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι “η ταχύτητα και το εύρος της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την πολιτική σταθερότητα”.

Τέλος, η S&P Global Ratings σημειώνει ότι “οι κίνδυνοι είναι επίσης υψηλοί, κατά την άποψη μας, αντανακλώντας τη μη ισορροπημένη χρηματοδοτική θέση και τις πολύ χαμηλές προοπτικές στην κερδοφορία. Περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς έχουν υποφέρει από μεγάλες εκροές καταθέσεων και περιορισμένη πρόσβαση σε άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης στην κεφαλαιαγορά”.

SHARE