Βερολίνο: Αβέβαιη ακόμη και η έγκριση για τη δόση – Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Ούτε καν η εκταμίευση της δόσης δεν είναι βέβαιη για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα τουλάχιστον με διαρροές της τελευταίας στιγμής από το Βερολίνο.

Αυτό δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στο πρακτορείο Bloomberg, καθώς το Βερολίνο επιδίδεται στην πάγια τακτική των διαρροών πριν από άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθούν τρία σενάρια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα σενάρια αυτά διαφέρουν στο ύψος και τηυ διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τα εναλλακτικά σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους γερμανούς βουλευτές.

Με βάση το πρώτο σενάριο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα με ρυθμό 1,3% και το πρωτογενές πλεόνασμά κατά μέσο όρο θα είναι στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα μειώσει την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 60% το 2060.

Το δεύτερο πιο απαισιόδοξο σενάριο, ” βλέπει” το ελληνικό χρέος να αγγίζει το 226% του ΑΕΠ το 2060, με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο στο 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει μία λύση που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και βρίσκεται κάπου στη μέση.

SHARE