>Βενιζέλος – Σόιμπλε λένε όχι στη χρεοκοπία

>


venizelos_95Το πακέτο των πρόσθετων μέτρων και της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, κυριαρχεί στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει σήμερα Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον.
Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) και σε αυτήν αναμένεται να είναι παρών και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν.
Επί τάπητος, θα βρεθεί η εξασφάλιση της έκτης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής όλων των μέτρων, κάτι στο οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία η κ. Λαγκάρντ, λόγω των μέχρι τώρα καθυστερήσεων και αναβολών.

«Βόμβες» Σόιμπλ

Λίγο πριν τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, ο οποίος άναψε φωτιές με τη δήλωση του περί πιθανής αλλαγής των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να τόνισε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η «Ελλάδα είναι και θα είναι μέλος της Ευρωζώνης», ενώ οι δύο άνδρες απέρριψαν τα σενάρια περί χρεοκοπίας.
Σε ό,τι αφορά την επίμαχη δήλωση του Γερμανού υπουργού, στη συζήτηση φέρεται να αναφέρθηκε ότι «η συμφωνία έχει μία δυναμική», ωστόσο προστέθηκε πως «οι αποφάσεις εξειδικεύονται».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στον κ. Σόιμπλε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να εφαρμόσουμε» τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι «η Ελλάδα θα καλύψει τις υποχρεώσεις της».
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός πέταξε άλλη μία «βόμβα» από την Ουάσινγκτον, λέγοντας πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης θα αποφασισθεί μετά την έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Οι αναλυτές ερμήνευσαν αυτή τη δήλωση ως ένα ισχυρό μήνυμα ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών ίσως δεν είναι πια και τόσο ισχυρή.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Associated Press, είπε ότι τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος που παρατηρήθηκαν από τους ελεγκτές της τρόικα, στην τελευταία αποστολή τους στην Αθήνα, σημαίνουν ότι οι όροι του δεύτερου πακέτου στήριξης θα πρέπει, πιθανώς, να αλλάξουν επίσης.
Επίσης, στην Ουάσινγκτον ο κ. Βενιζέλος θα δει και προέδρους ιδιωτικών τραπεζικών κολοσσών, όπως της Barclays και της Citigroup, ενώ θα συζητήσει την πορεία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους, το γνωστό PSI, με τον άνθρωπο που το χειρίζεται, τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αγγίζει το 85%, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 90%. Ανάλυση του Ινστιτούτου προβλέπει ότι ως απόρροια της μείωσης των επιτοκίων, των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και της επιστροφής της χώρας σε πορεία ανάπτυξης, το χρέος θα μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ το 2015 και το 98% το 2020.

SHARE