Βενεζουέλα: Ο… σύντροφος Μαδούρο έκλεισε φυλακή τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος κρατείται από τον Φεβρουάριο 2014, καταδικάσθηκε σήμερα σε φυλάκιση 13 ετών, εννέα μηνών και επτά ημερών για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014.

Ο 44χρονος ηγέτης του κόμματος Λαϊκή Θέληση, οικονομολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, είχε τεθεί το 2014 επικεφαλής του κινήματος “La Salida” (Η Εξοδος), που ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικόλας Μαδούρο στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη Βενεζουέλα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2014.

Σύμβολο της κυβερνητικής καταστολής κατά της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλντο Λόπες αψήφησε το δικαστήριο και, σύμφωνα με μέλη του κόμματός του που βρίσκονταν στο ακροατήριο, αφού η είσοδος στους δημοσιογράφους είχε απαγορευθεί, δήλωσε προς την δικαστή: “Εάν η ετυμηγορία είναι καταδικαστική, εσείς θα φοβάστε περισσότερο να την αναγνώσετε από ό,τι εγώ να την ακούσω , διότι γνωρίζετε ότι είμαι αθώος”, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter του Ντέιβιντ Σμολάνσκι, δημάρχου της συνοικίας Ελ Χατίγιο του Καράκας όπου διεξήχθη η δίκη.

Συνήγος του Λόπες δήλωσε ότι η δίκη έβριθε παρατυπιών, γεγονός που “αντανακλά την έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος της Βενεζουέλας”. Σύμφωνα με τον Χουάν Κάρλος Γκουτιέρες, το δικαστήριο άκουσε τις καταθέσεις 138 μαρτύρων κατηγορίας και μόνο ενός μάρτυρα υπεράσπισης.

 

SHARE