Βγενόπουλος: Ο Ορφανίδης κινήθηκε εξωθεσμικά ενάντια στη Λαϊκή

Με σκληρό τρόπο απάντησε ο πρώην μη εκτελεστικός πρόεδρος της MPB, Ανδρέας Βγενόπουλος στον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, καταλογίζοντας ακόμη και εξωθεσμική δράση ενάντια στη Λαϊκή.

Μάλιστα κατήγγειλε ότι ο πρώην διοικητής έπαιξε ρόλο σε αρνητικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας, ενώ δήλωσε ότι είχε και παρασκηνιακές επαφές, όπως είπε, με τους μετόχους από το Ντουμπάι, πίσω από την πλάτη της MIG.

Το δίκτυο παραπληροφόρησης, το ράδιο αρβύλα, είναι ισχυρότερο από την επίσιμη πληροφόρηση της κοινής γνώμης, ανέφερε τονίζοντας ότι θύμα έπεσε και η Λαϊκή.

Τον κατηγόρησε ανοικτά για παρενόχληση της τράπεζας.

“Δυσκόλεψε τη ζωή της τράπεζας”, είπε, “και δεν βρέθηκε ένας να πει κάτι”.

“Η MPB δε κινδυνεύει από κρατρικοποίηση. Ηταν δυνατή τράπεζα. Αυτή που κινδυνεύει με κρατικοποόηση είναι η Λαϊκή Τράπεζα, ένα μόρφωμα με κυρία ευθύνη του πρώην διοικητή της ΚΤ”, προσέθεσε.

Ο κ. Βγενόπουλος ήρθε ειδικά στην Κύπρο για απαντήσει σε όσα ακούγονται για το όνομα και τον ρόλο του τις τελευταίες ημέρες. Η συνέντευξη Τύπου διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες ενώ ο κ. Βγενόπουλος βρισκόταν μαζί με τον πρώην CEO της Marfin Popular, Ευθύμιο Μπουλούτα.

Στη μαραθώνια αρχική εισήγησή του έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης από το καλοκαίρι του 2009, οπότε εκδηλώθηκε η πρόθεσή του να μεταφέρει την έδρα της Λαϊκής στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.
|
Δεν ζήτησε ποτέ, όπως, είπε, χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου, αλλά αντίθετα εκσυγχρονισμό του ώστε να είναι δυνατή μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου.

Σε αυτό το αίτημα για διάλογο, όπως είπε, δεν ανταποκρίθηκε ο πρώην κεντρικός διοικητής και χαρακτήρισε, για άλλη μια φορά, τραγικό λάθος την ανάκληση της αρχικής απόφασης για μεταφορά της έδρας στην Αθήνα. Είχε πιστέψει ότι θα γίνει ο διάλογος, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Επίσης σχολίασε ότι η πορεία των πραγμάτων κατέρριψε τον ισχυρισμό του κ. Ορφανίδη ότι η εποπτεία διέσωσε τις τράπεζες και ότι δεν χρειάζονται αλλαγές.

Τη μη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου τη θεωρεί και υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια, μέσω ενός διαγνωστικού ελέγχου από την Blackrock, ώστε να γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές την κατάσταση των τραπεζών, αλλά και πόσα κεφάλαια χρειάζονται πραγματικά. Τη συμμετοχή της MIG στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας τη συνέδεσε με το αν θα υπάρξει διαφάνεια στο σύστημα.

Στο σημείο αυτό αμφισβήτησε ανοιχτά τη μεθοδολογία που ακολούθησαν τόσο η Λαϊκή όσο και η Τράπεζα Κύπρο για να αποτιμήσουν τους μελλοντικούς κινδύνους.

Η σοβαρότερη καταγγελία κατά του ο κ.  Ορφανίδη αφορούσε το ρόλο του στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, τονίζοντας ότι σχολίαζε στο εξωτερικό αρνητικά την κατάσταση στην Κύπρο. Ζήτησε μάλιστα από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, να βγει και πει όσα γνωρίζει.

Η σχέση MIG – Λαϊκής
Στο κεφάλαιο «σχέσεις MIG – Λαϊκής» ο κ. Βγενόπουλος ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει κερδίσει και κερδίζει πολλά από τη MIG, τόσο με τις συνέργειες με τον ελληνικό όμιλο, όσο και από το γεγονός ότι η MIG είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της τράπεζας.

Σε ερώτηση για τα δάνεια που έχουν δοθεί είπε ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα δεν διαφέρει από το μέσο όρο των άλλων τραπεζών (επικαλέστηκε την Τράπεζα της Ελλάδας) και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και συγγενείς του ή φίλοι του δεν πήραν οποιοδήποτε δάνειο από την Λαϊκή Τράπεζα.

Πολιτικές παρεμβάσεις
Στο θέμα περί πολιτικών παρεμβάσεων ο ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι κατά τις επαφές που είχε τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη δεν ζήτησε καμία χαριστική ρύθμιση. Συζήτησε μαζί τους ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Κύπρο και υπενθύμισε ότι η MIG έχει επενδύσει 3,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο, επένδυση που βρίσκεται εν κινδύνω.

Αντίθετα αποκάλυψε ότι ήρθε και τον συνάντησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διαφορά του με τον κ. Ορφανίδη. Αρνήθηκε τη μεσολάβηση και εκ τοτε, όπως είπε, ο κ. Νεοφύτου άλλαξε στάση απέναντί του.

Ο πρόεδρος της MIG επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση και να συμμετάσχει και η MIG είναι να γίνει διαγνωστικός έλεγχος στα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών από την Blackrock.

Νεοφύτου: «Δεν συναντήθηκα ποτέ με τον Βγενόπουλο»
Αμεση ήταν η απάντηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε αιχμές του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Οπως είπε, ουδέποτε συναντήθηκε κατ ιδίαν με τον κύριο Βγενόπουλο, και ότι στη μοναδική συνάντηση που είχε μαζί του απλώς συνόδευε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Είπε επίσης ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κυρίου Βγενόπουλου και ότι  σ αυτήν παρίσταντο και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Μαρφίν Λαϊκή.

Ο κύριος Νεοφύτου τόνισε ότι ο τότε πρόεδρος της Μαρφίν Λαϊκή προσπάθησε να πείσει την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ ότι έπρεπε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου για να γίνει πιο χαλαρό και στη βάση των αναγκών και θελημάτων του κυρίου Βγενόπουλου.

Το ίδιο, είπε, ζητούσε τότε ο πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνηση από τη βουλή, αλλά η απάντηση του ΔΗΣΥ ήταν αρνητική.
Ανέφερε επίσης ότι η συμπεριφορά Βγενόπουλου δεν ξενίζει αφού ως αποτέλεσμα των δικών του ενεργειών και αποφάσεων η Μαρφίν Λαϊκή αντιμετωπίζει τα σημερινά προβλήματα από τα οποία ενδέχεται η Κύπρος και η οικονομία της να συρθούν σε περιπέτειες.

Ο κύριος Βγενόπουλος, είπε, έπρεπε να σεβαστεί τον Κύπριο φορολογούμενο αντί να ζητά τώρα και ρέστα.

Χίλιες φορές, κατέληξε, να υλοποιούσε τότε την απειλή του και να απομάκρυνε την τράπεζα από την Κύπρο γιατί τώρα δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος να οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία σε μνημόνια και μηχανισμούς στήριξης.

SHARE