Α.ΤΣΙΠΡΑΣ – Ν.ΥΟΡΚΗ: Ανάπτυξη χωρίς ρυθμίσεις στο παγκόσμιο χρέος δεν γίνεται – Η ομιλία στον ΟΗΕ

 

Το μείζον θέμα της αντιμετώπισης του χρέους, ως αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη έθεσε στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος  την «εμπειρία στην Ελλάδα» που «θα μπορούσε να είναι διδακτική».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».

Επικαλέστηκε  και το συγκεκριμένο παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία είναι, κατά την άποψή του, «στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων»;

1.    Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

2.    Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.

3.    Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Πέραν της ρύθμισης του Χρέους ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30».

 

 

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

Ο Α.Τσίπρας στο δρόμο της Δύσης – Ανοίγουν “αγκαλιές” Ομπάμα, Κέρι, Κλίντον – Το πρόγραμμα στη Ν.Υόρκη

TSIPRAS_IPA(upd)Στη Μέκκα της Δύσης, τη Νέα Υόρκη,  θα βρεθεί από την Κυριακή  ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας. Θα συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει επαφές υψηλού επιπέδου. 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Την 1η Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development», στις 30 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Bill Clinton.

Στην Αθήνα επιστρέφει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, καθώς το Σάββατο 3 του μήνα ορκίζεται η νέα Βουλή και τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα αναγνώσει τι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

SHARE