Α. Τσίπρας: Υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

tsipras ant1Για σχέδιο αριστερής παρένθεσης από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1. 

«Συσσωρευμένος ιστορικός χρόνος μέσα σε έξι μήνες. Ήμασταν με την ψυχή στο στόμα από την τελευταία στιγμή. Η θηλιά της οικονομικής ασφυξίας ήταν στο λαιμό μας. Η παράταση που είχαν ζητήσει Σαμαράς – Βενιζέλος ήταν προδιαγεγραμμένη, τα χρήματα έφταναν μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι πιστωτές δεν ήθελαν θετική εξέλιξη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, την τελευταία μέρα της προεκλογικής περίοδου.

«Ωστόσο, τα θέματα της καθημερινότητας τα αγγίξαμε» είπε και αναφέρθηκε στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, στο νόμο για τις 100 δόσεις, αποποινικοποιήσαμε τα χρέη μέχρι 50.000 ευρώ, επαναπρόσληψη καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και στην κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι, «τα μέτρα αυτά δεν αγγίζουν όλα τα κοινωνικά στρώματα».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είχε υπερτιμήσει τις δυνατότητες, απάντησε:

«Το ότι περιμέναμε ότι θα βρούμε αντίσταση, δε σημαίνει ότι δε θα δίναμε τη μάχη, δε θα λέγαμε ‘παραδινόμαστε και δεν διαπραγματευόμαστε’. Η δέσμευση ήταν ότι ‘θα ματώσουμε για τον ελληνικό λαό’ και ματώσαμε».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι «με το δημοψήφισμα βάλαμε τον ελληνικό λαό στη διαπραγμάτευση και πετύχαμε να μπει η δέσμευση για το χρέος στο τραπέζι.

Οποιαδήποτε συμφωνία κι αν φέρναμε, θα είχε τον ορισμό μνημόνιο. Κι αυτό γιατί περιείχε δανειακή σύμβαση.

Ο στόχος για την αποδέσμευση από τα δάνεια δεν επετεύχθη. Δεν ήταν ο στόχος μας να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ, πολλά Μέσα μας κατηγόρησαν γι’αυτό», ενώ για τα στελέχη του κόμματός του παραδέχτηκε ότι «υπήρχαν στελέχη στο κόμμα που το ήθελαν, αλλά ήταν μειοψηφία».

Σχετικά με το δίλλημα που ετέθη στις Βρυξέλλες είπε ότι «όλοι αυτοί που είχαν τα χρήματά τους στις τράπεζες, θα τα έπαιρναν και θα έφευγαν», ενώ αναφέρθηκε και στην «επιτυχία του ότι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει βάση στις Βρυξέλλες, όπως ήταν το σχέδιο Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, σημείωσε ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έρχονται» και τόνισε τα ζητήματα «των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας» και την εξασφάλιση όσων έχουν «κόκκινα δάνεια» διευκρινίζοντας ότι «το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «έχει κλείσει».

Απαντώντας στις καθυστερήσεις επίτευξης συμφωνίας, είπε «η ΝΔ μας πίεζε από την πρώτη στιγμή να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν» αναφέροντας σχετικά την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καμία δέσμευση για το χρέος. «Μου την έδιναν και δεν την έπαιρνα» διερωτήθηκε, επαναφέροντας ότι «υπήρχε σχέδιο για αριστερή παρένθεση» με στόχο «οι πολιτικές λιτότητας να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη» και το «εργαλείο» για να επετεύχθη αυτό «μας ανάγκασαν να οπισθοχωρήσουμε, να αναδιπλωθούμε».

«Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι είχαν μπροστά τους την Πέμπτη αξιολόγηση» αναφέροντας ενδεικτικά τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιρρίπτοντας στους προκατόχους του ότι δεν μπορούσαν να τα πετύχουν.

«Όταν βρέθηκα στο Μαξίμου το 0,4% του πλεονάσματος, ήταν 0,4% έλλειμμα» είπε και συμπλήρωσε ότι «μας κατηγορούν ότι καταστρέψαμε την οικονομία σε έξι μήνες ενώ εκείνοι διέλυσαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια».

«Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, ο ελληνικός λαός θα είχε 20 δις στην πλάτη, από πρωτογενή πλεονάσματα που δε βγαίνουν, καμιά δέσμευση για το χρέος και νέα μέτρα» είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις.

«Λάθη δεν κάνουν αυτοί που δεν προσπαθούν» είπε και αναφερόμενος σε ένα από αυτά τόνισε «το σημαντικότερο λάθος ήταν ότι στην 20η του Φλεβάρη δεν απαίτησα να ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα» διευκρινίζοντας ότι «δεν μιλώ για επιλογή προσώπων».

Στα οφέλη της περιόδου είπε ότι «μπήκε ο ελληνικός λαός στο κέντρο της Ευρώπης. Το γεγονός ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κυμάτιζε η ελληνική σημαία, ήταν κάτι σημαντικό, είχε να συμβεί από τη χούντα».

Ερωτηθείς γιατί έγινε το δημοψήφισμα και σε τι ωφέλησε, αλλά κι αν το «όχι» μετατράπηκε σε «ναι», απάντησε:

«Ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι το ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή, εγώ έλεγα ότι είναι εργαλείο διαπραγμάτευσης. Κι όταν βγήκε το 62%, που κατά την άποψή μου ήταν ένα ‘γαμώτο’ του ελληνικού λαού, εγώ βγήκα και είπα ότι ‘τώρα θέλω μια καλύτερη συμφωνία’. Αν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ, θα το έκανα».

Και κάνοντας απολογισμό, είπε ότι «πετύχαμε μια καλύτερη συμφωνία, που εξασφαλίζει 80 δις χρηματοδότηση της χώρας» τονίζοντας ότι «δεν χρεώνει τον ελληνικό λαό, καθώς έχει χαμηλότερα επιτόκια».

«Η Ελλάδα έχει μέχρι το 2019 56 δις χρηματοδοτικές ανάγκες» και συμπλήρωσε: «Πώς θα τα έβρισκε αυτά ο Σαμαράς, βγαίνοντας στις αγορές;’

«Αν οι νέοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ‘πούλησα’ τον αγώνα, ας πάνε να  ψηφίσουν κάτι άλλο» είπε παραδεχόμενος ότι «έθετε ψηλότερους στόχους από αυτούς που μπορούσε».

«Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, καλύτερη συμφωνία. Με αυτό το δημοψήφισμα, εφόσον το θέμα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις, είδαμε στρατόπεδα, η Ευρώπη χωρίστηκε» αναφερόμενος στην παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κληθείς να απαντήσει στο γιατί ενώ είχε πει ότι «καταργεί τα μνημόνια, ήρθε ένα τρίτο» απάντησε.

«Δεν μετέτρεψα κανένα «όχι» σε «ναι» επανέλαβε τονίζοντας ότι το ‘όχι’ ήταν σε ‘όχι’ σε αυτή τη συμφωνία. Περίμενα ότι ο εκβιασμός θα υπάρχει, αλλά δεν περίμενα ότι θα φτάσει στο κλείσιμο των τραπεζών» είπε υπενθυμίζοντας τις επαφές που είχε με Μέρκελ και Ολάντ. Ως επιπλέον «σκόπελο» ανέφερε το ζήτημα του grexit που ετέθη στις 12 Ιουλίου, για το οποίο είπε ότι «όχι απλώς δεν ‘τσιμπήσαμε’ αλλά φτιάξαμε συμμαχίες».

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε την προσφυγή στις κάλπες, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αποχωρήσαντες βουλευτές. Ενώ βάζοντας ακόμα μια «οπτική» στο τραπέζι είπε ότι «παρά το ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν μαζί μια συμφωνία, δεν σημαίνει ότι θα συμπλεύσουμε» και αναφέροντας τα θέματα που χωρίζουν τις δύο παρατάξεις, μίλησε για το θέμα του χρέους, το οποίο είπε ότι «σίγουρα θα γίνει, η έκτασή του είναι το ερώτημα».

«Πρέπει να τραβήξουμε το σχοινί» είπε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του χρέους, υπενθυμίζοντας την πρόσκληση του για συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στο πρόγραμμα, την οποία αποδέχτηκε ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ έφερε ως μέτρων που δεν αποδίδουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα του ΦΠΑ, σημείωσε ότι «έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε αν υπάρχει και συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου».

Συνέντευξη στα Νέα

«Η προκήρυξη εκλογών ήταν κίνηση ηθικής και πολιτικής ευθύνης.  Μετά την ολοκλήρωση της σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν δημοκρατική αναγκαιότητα να δοθεί στο λαό η δυνατότητα να κρίνει το αποτέλεσμά της» αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τα Νέα ο κ.Τσίπρας.

Όπως λέει, «ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύθηκε σκληρά σε συνθήκες οικονομικού και πολιτικού πολέμου και από τη ΝΔ και πέτυχε μια συμφωνία η οποία λύνει τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα του χρέους και της ρευστότητας και μειώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας».

Σημειώνεται πως στις 19:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος.
Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα  θα βρεθούν ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Πιέρ Λοράν, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke Γρέγκορ Γκίζι και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής των Podemos.

Η συνέντευξη στον Ενικό με τον Ν. Χατζηνικολάου

SHARE