Α.Τσίπρας στον Μπιλ Κλίντον: Θέλουμε επενδύσεις – Βοηθείστε να ξαναχτιστεί η Ελλάδα (video)

 

Την ανάγκη να γίνουν «επενδύσεις τώρα και όχι σε μελλοντικό χρόνο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τον πρώην προεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη, καλώντας την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα.

Στη συζητηση που είχε θεμα «Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη», ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω από όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα στη περιοχή.

Είπε ακόμη ότι ο μόνος τρόπος να υπερβεί την κρίση η Ελλάδα είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικου δυναμικού μας. Έδωσε μάλιστα έμφαση στις επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην Ε.Ε.. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλαξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα εχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα», σημείωσε.

Επανέλαβε ακόμη ότι «εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος» ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν η Ε.Ε. επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τέλος την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να έρθουν επενδύσεις. «Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική», κατέληξε.

 

ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ

Ο Τσίπρας, ο Κλίντον και ο... σκύλος που κυνηγάει το αυτοκίνητο (ΦΩΤΟ, VIDEO)

 

Ο Μπιλ Κλίντον καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα πλέκοντάς του το εγκώμιο. Είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την παρουσίαση του Έλληνα Πρωθυπουργού που έκανε η Γιάννα Αγγελοπούλου:

“Σκεφτόμουν πως αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι 100 άνθρωποι με τη δική σας αφοσίωση. Σας ευχαριστώ που (με την καλή έννοια της λέξης) μας γκρινιάξατε να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα”.

Ο Μπιλ Κλίντον χαρακτήρισε την Ελλάδα πλούσια χώρα, σε φυσικούς πόρους αλλά και εξαιτίας των ανθρώπων της. “Οι Έλληνες δουλεύουν 25% περισσότερο την εβδομάδα από τους Γερμανούς εργάτες”, είπε και αναφέρθηκε στους φόρους που δεν στοχεύουν τους πλούσιους αλλά και στις υποσχέσεις που δόθηκαν και δεν εκπληρώθηκαν ποτέ.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: “Οι εργαζόμενοι Έλληνες που δεν έχουν κάνει τίποτα κακό, σας ανέβασαν στην εξουσία σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή. Θέλω να πείτε ό,τι θέλετε αλλά θέλω να ξεκινήσετε, δίνοντάς σας την ευκαιρία να αναλύσετε τη στρατηγική σας”.
Δεν απέφυγε και ένα αστείο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν του ζήτησε να πει όλα όσα πρόκειται να κάνει για να πείσει τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα: “Τώρα κερδίσατε, είστε σαν τον σκύλο που τρέχει πίσω από το αυτοκίνητο. Τι θα κάνετε όταν το πιάσετε;”.

 

 

SHARE