Α.Τσίπρας στην ΕΡΤ: Σε 4 ημέρες θα έχουμε κυβέρνηση – Παράθυρο σε ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι για συνεργασία

 

Τσίπρας: «Μέσα σε τέσσερις ημέρες θα συγκροτήσω κυβέρνηση» - Παράθυρο σε ΠΑΣΟΚ και ΠοτάμιΟ Α.Τσίπρας στην κυριακάτικη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ε’ιπε ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα συγκροτήσει κυβέρνηση εντός τεσσάρων ημερών.
“Θα πάρω τη διερευνητική εντολή και μέσα σε τέσσερις μέρες θα έχουμε κυβέρνηση. Το δίλημμα που τίθεται είναι τεχνητό, κανείς δεν θα πάρει το κόστος να οδηγήσει σε νέες εκλογές”.

Ζητάω από τον ελληνικό λαό να μας δώσει δύο παραπάνω βουλευτές από τις προηγούμενες εκλογές. Τώρα δεν υπάρχει κανείς να φοβάται ότι ο Τσίπρας θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ άρα γιατί να μην μπορούμε να πάρουμε άλλθς.

Ο πρόδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, σημειώνοντας πάντως ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα ιδεολογικά:

Για το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα. Είμαι σίγουρος ότι και τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι) θα σταθμίσουν ως επιλογή ευθύνης, να μην οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές. Θα πρέπει να τους ρωτήσετε, όμως, αν τα κόμματα αυτά θέλουν να τοποθετούνται στο προοδευτικό ή το συντηρητικό φάσμα. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ εγώ το βλέπω εκ του πονηρού.

Για τη Φώφη Γεννηματά και το κόμμα της είπε ότι «δεν μπορεί η κυρία Γεννηματά να είναι ουρά της ΝΔ. Έπρεπε να πάρει θέση όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ευχήθηκε προχθές να κερδίσει ο Μεϊμαράκης».

Ωστόσο, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο για συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία:

Δεν μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να με λέει ψευτράκο και πονηρούλη και να λέει ότι θέλει να συνεργαστούμε. Μάλιστα με είπε «αντιπρόεδρο». Μάλλον με μπερδέυει με τον κ. Βενιζέλο. Εγώ δεν είμαι Βενιζέλος, δεν έχω ούτε τη διαδρομή ούτε την ευφυία του. Εγώ είμαι ένας ταπεινός άνθρωπος που θέλω να χαράξω άλλη πορεία για τη χώρα.

Για τα σενάρια της επόμενης μέρας είπε:

Ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος με άνετη πλειοψηφία ή αλλιώς θα συνεργαστούμε εξαιρετικά, όπως το πετύχαμε την προηγούμενη περίοδο, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Απο ΄κει και πέρα θα ανοίξει μια συζήτηση, γιατί η κυβέρνηση που θέλουμε είναι μια προοδευτική κυβέρνηση.

Σημείωσε, ότι «το ασφαλιστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα», ενώ δεσμεύτηκε για συνολική μεταρρύθμιση με κοινωνική δικαιοσύνη.

Επεσήμανε ότι «η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί σωστά και έγκαιρα, ενώ αναφέρθηκε στα πέντε σημαντικά μέτωπα που εμπεριέχει η νέα συμφωνία:

  • χρέος
  • πλειστηριαμσοί και κόκκινα δάνεια
  • εργασιακές σχέσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις
  • ενέργεια, δηλαδή η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ
  • ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα έχει χαρακτήρα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος

Ερωτηθείς πού τοποθετείται πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας είπε ότι «δεν είναι το εθνικό νόμισμα ιδεολογία της Αριστεράς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στα αριστερά του πολιτικού χάρτη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, παραδέχθηκε λάθη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι είχα υπερτιμήσει τη δύναμη του δίκαιου, έναντι της ισχύος του χρήματος». «Αλλά δεν μετανιώνω, γιατί δώσαμε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να δώσει έναν έντιμο αγώνα και αυτό τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε και σε βάθος τετραετίας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

SHARE