Μέρκελ: Ολέθριο λάθος το κλείσιμο συνόρων – Να εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε.

 

merkelΟλέθριο λάθος για την Ε.Ε. χαρακτήρισε η Καγκελάριος Μέρκελ ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ , ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Η Καγκελάριος τόνισε ότι θα πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κα Μέρκελ ανέφερε πως η Σύνοδος δεν γίνεται για τη συμφωνία νέων ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων, λέγοντας πως αυτό θα ήταν «αστείο», δεδομένου ότι λιγότεροι από 1.000 έχουν μετεγκατασταθεί υπό το υφιστάμενο σχέδιο.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι είναι για το αν η συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις αιτίες της μετανάστευσης, ή για το αν τα κράτη-μέλη πρέπει να «εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να κλείσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του Σένγκεν».

 

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΡΚΕΛ

Η ανέγερση φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά και δεν θα έλυνε το πρόβλημα, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δεύτερα στην Stuttgarter Zeitung.

Δήλωσε επίσης αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για διατήρηση της ζώνης Σένγκεν.

«Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα αν «η ταμπέλα “STOP” θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», σχολίασε.

Αναφερόμενη στην συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, τόνισε ότι η Αθήνα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μικρότερης Ζώνης Σένγκεν, σημείωσε πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτήν τόσο όσο η Γερμανία.

«Κάποιοι υποτιμούν πόσο σημαντική είναι για όλους μας η Σένγκεν, πόσο εξαρτάται η ευημερία μας από την ελευθερία της κίνησης προσώπων και αγαθών. Σίγουρα αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια των συνόρων της Ε.Ε.», επεσήμανε.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξη, αλλά όπως είπε, «τα πράγματα προχωρούν μόνο εφόσον ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ετοιμαστούν επιτέλους τα Hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία  και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές  προσφύγων.

 

SHARE