ΑΤΕ: Αδιέξοδα και αυταπάτες

Πρώτα ήταν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα μας έσωζε.
Ύστερα ήρθε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να μας ξανασώσει.
Μετά, αφού ήδη είχαμε πάρει τα μέτρα μας (βλ.αναδιάρθρωση) και δε θα μπαίναμε και στο PSI, no problem.
Μετά, αφού μπήκαμε στο PSI, περιμέναμε το ΤΧΣ να μας σώσει (έστω και με νέα πιο σκληρή αναδιάρθρωση).
Και στο μεταξύ οι μισθοί στον πάτο, οι καθυστερημένες οφειλές μας στα ύψη, οι φόροι και τα χαράτσια να πέφτουν σαν το χαλάζι, οι κλαδικές και η μονιμότητα να καταργούνται…
Και τώρα, μια ανάσα πριν τις βουλευτικές εκλογές, το γεγονός ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν τολμάνε να ξεστομίσουν τα σχέδιά τους για την ΑΤΕ, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τις προθέσεις τους.
Η Ελλάδα χωράει δυόμιση τράπεζες, έχουν πει σε ανύποπτο χρόνο. Η δημόσια περιουσία βρίσκεται σε τροχιά απαξίωσης και ξεπουλήματος. Αν βάλεις μαζί και τις εξελίξεις των τελευταίων 2,5 χρόνων ολοκληρώνεται το παζλ.
Δεν ξέρουμε τι θα ανακοινωθεί τελικά, ούτε περιμένουμε να γίνει πριν τις εκλογές. Ακόμα και αν το δημόσιο αναλάβει να εγγυηθεί για την ΑΤΕ αύριο, τίποτα δεν εγγυάται σε μας ότι μετεκλογικά η νέα κυβέρνηση δε θα αλλάξει γνώμη.
Η απόφαση για το μέλλον της ΑΤΕ είναι πολιτική και όχι οικονομική. Με πολιτικούς όρους λοιπόν πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Εδώ και δυόμιση χρόνια, κάτω από εκβιαστικά διλλήμματα του τύπου ή μειώνεις το μισθό σου ή κλείνει η τράπεζα, ή πας 30 χλμ μακριά ή κλείνει η τράπεζα, ή χάνεις το επίδομά σου ή ξεφορτωνόμαστε τις θυγατρικές, ή κλείνουμε τα καταστήματα ή, ή, ή… είμαστε σε διαρκή υποχώρηση και το αποτέλεσμα ποιό είναι τελικά σήμερα: Η Τράπεζα να κλείνει; ή να χωριστεί στα δύο και να χάσουμε κάποιοι τις δουλειές μας; Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η υποχώρηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα.
Η ΓΣ του ΣΕΑΤΕ αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας, πριν τις εκλογές, με συγκέντρωση των εργαζόμενων στην Αθήνα. Περιθώρια καθυστέρησης δεν υπάρχουν. Απαιτείται να συνεδριάσει άμεσα το προεδρείο του ΣΕΑΤΕ για την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.
Θα επανέλθουμε.

esak-ate.gr

SHARE