ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Χωρίς αποφάσεις το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

dragasakis1

[UPD] Το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης για να διαμορφώσει ένα σχέδιο με προτάσεις επί της επικείμενης ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, εν όψει της έλευσης της Τρόικας αμέσως μετά τις γιορτές, οπότε και θα αρχίσει η δύσκολη διαπραγμάτευση επί του θέματος.

Τα μέλη του ΚΥΣΚΟΙΠ αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις μετά την πολύωρη συνεδρίαση, με εμφανή τον προβληματισμό για το κρίσιμο τεστ, που περιμένει την κυβέρνηση.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ProtoThema.gr, το βασικό πλαίσιο με τις θέσεις της κυβέρνησης διαμορφώνεται πλέον ως εξής: σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, θα προτείνει την αύξησή τους, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των Θεσμών. Γι’ αυτό και ως εναλλακτική λύση εκφράζεται η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.

Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοστούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Στο μέτωπο της ενοποίησης των Ταμείων, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, με θέμα την επικείμενη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Θέματα αιχμής αναμένεται να αποτελέσουν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις και η ενοποίηση των ταμείων.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση προτείνει αύξησή τους, μέτρο που βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών. Ως αντιστάθισμα έχει επανέλθει η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

SHARE