Αρνήθηκε τη γενοκτονία των Ποντίων ο Ν. Φίλης – Θύελλα αντιδράσεων και μέσα στην κυβέρνηση

filhs enikosΣφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε εθνοκάθαρση και όχι γενοκτονία τη σφαγή των Ποντίων από τους Τούρκου, μιλώντας στον Ενικό του Νίκου Χατζηνικολάου. 

Και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις άρνησης της Γενοκτονίας των Ποντίων του κ. Νίκου Φίλη.
Ο κ. Βούτσης σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι «πάνω σε επιστημονικές ή προσωπικές απόψεις ο καθένας παίρνει την ευθύνη του δημοσίως και κρίνεται. Θεσμικά η Βουλή έχει πάρει τις αποφάσεις της, υπάρχει η ιδιαίτερη τιμή εκείνες τις προβλεπόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τις απόψεις του, πολιτικές και επιστημονικές, αναλαμβάνει την ευθύνη γι αυτές και κρίνεται».

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ, Κυριάκος Μητοστάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης ζητούν την παραίτηση του υπουργού.

Η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας από την Αριστερά έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ένας ανιστόρητος δεν μπορεί να είναι υπουργός Παιδείας, έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του.

Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: ‘Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού’.

Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο Twitter ότι είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του, αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Β. Μεϊμαράκης: Να πάρει θέση ο Τσίπρας

Να πάρει θέση για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος αρνήθηκε τη γενοκτονία των Ποντίων, καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης:

«Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσηματη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος.

Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Αντιδρούν και οι ΑΝΕΛ

Τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων αποδοκιμάζουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού.  Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο» αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.«Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή» υπογράμμισε η κα.Χρυσοβελώνη.

Σκληρή απάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων

«Νέα Ρεπούση» χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπος Αποστολίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων.Φιλοξενούμενος στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6, ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ως «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη» και συμπλήρωσε ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, πρόσθεσε ότι «ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας», συμπληρώνοντας ότι τη γενοκτονία των Ποντίων την έχουν αναγνωρίσει μεταξύ άλλων τόσο ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όσο και αμερικανικές πολιτείες.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Το Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη …
για τη γενοκτονία των Ποντίων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923.

Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση!

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης».

 

45 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

Την αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ζητούν 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή τους…
προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός σας με τις θέσεις του διχάζει την ελληνική κοινωνία. Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κ. Φίλη από την θέση του υπουργού Παιδείας», τονίζουν οι βουλευτές.

 

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Η Χρυσή Αυγή θα μηνύσει τον ανιστόρητο και προκλητικό Φίλη, που ο πολιτικός του παχυδερμισμός τον οδηγεί σε εγκλήματα κατά της Ιστορικής Μνήμης, εγκλήματα όπως η κακόβουλη άρνηση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και ο ρατσισμός σε βάρος των Ελλήνων» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής.

 

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού:

 

SHARE