ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ: “Έφυγε” από τη ζωή στα 93 του χρόνια ο εφοπλιστής και εκδότης

Αριστείδης Αλαφούζος Kyklades

Έφυγε από τη ζωή ο Αριστείδης Αλαφούζος σε ηλικία 93 ετών.

Ήταν ένας άνθρωπος που έγραψε την δική του ξεχωριστή ιστορία.

Επιτυχημένος εργολάβος την δεκαετία του 1960, εξαιρετικά επιτυχημένος εφοπλιστής κατόπιν και έως σήμερα, έκδοτης της ιστορικής Καθημερινής στην καλύτερη της περίοδο, ο Αριστείδης Αλαφούζος άφησε πίσω του εξαιρετικά σημαντικό έργο και παρακαταθήκες.

Ως επιχειρηματίας λειτουργούσε πάντοτε σαν «πολίτης του κόσμου» και υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες επιχειρηματίες που επισκέφθηκε την Κίνα. Άνθρωπος αυστηρός και απαιτητικός έβαζε πολύ υψηλά στάνταρντ σε κάθε του δουλειά.

Επένδυσε στην Καθημερινή απο την πρώτη στιγμή θέλοντας να την καταστήσει μια σοβαρή ευρωπαϊκή εφημερίδα. Την κράτησε ανεξάρτητη μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αγνοώντας τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε.

Η οικογένεια της Καθημερινής, της ναυτιλιακής εταιρείας Κυκλάδες και του Σκάι πενθεί σήμερα την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου και γνωρίζει ότι έχει επωμισθεί, χάριν στις δικές του αρχές και άοκνες προσπάθειες, μια μεγάλη ευθύνη για το μέλλον.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

 Γεννήθηκε στην Οία Σαντορίνης και ήταν γιος πλοιάρχου. Μεγάλωσε στον Πειραιά και την Αθήνα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ.

Το 1956, ίδρυσε τεχνική εταιρεία και ανέλαβε μεγάλα δημόσια έργα μεταξύ τους η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Πτολεμαϊδα, το ξενοδοχείο «Mont Parnes» στην Πάρνηθα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα στη Βουλιαγμένη και βασικά υδραυλικά και οδικά έργα υποδομής στις κοιλάδες του Νέστου και του Αξιού.

Η εταιρεία σταματά τη λειτουργία της στα τέλη του 1960. Από το 1964 ο Αριστείδης Αλαφούζος άρχισε να ασχολείται με τη ναυτιλία. Το 1988 αγόρασε την εφημερίδα Καθημερινή και μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, αγόρασε και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Δεμένος με τον τόπο καταγωγής του, επισκεπτόταν συχνά την Οία στη Σαντορίνη, ενώ το 1992 δώρισε εργοστάσιο αφαλάτωσης το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του χωριού σε νερό.
Επίσης, υποστήριξε τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ακρωτήρι και συνέβαλε στην κατασκευή του νοσοκομείου στο νησί.

Ο Αριστείδης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Ελένη απέκτησαν δυο γιους, τον Ιωάννη και το Θεμιστοκλή και επτά εγγόνια.

SHARE