Από το ΠΑΣΟΚ plus στο… ΠΑΣΟΚ minus

Αντιδράσεις με το βλέμμα στην επόμενη μέρα πυροδοτεί η τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου για αυτοδιάλυση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός είπε (Real FM) ότι «οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ, με όρους που θα συμφωνηθούν μετά τις αλλαγές για την αυτοδιάλυσή του και την ανασυγκρότησή του». Άφησε δε αιχμές και κατά του Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθος να διαχειριστεί μόνο του μια κρίση», ενώ, αναφερόμενη σε παλαιότερη δήλωσή της, είπε ότι «από το ΠΑΣΟΚ plus πήγαμε στο ΠΑΣΟΚ minus στον κύβο».

Οι δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά τη βόμβα του Θ. Πάγκαλου για άμεση αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αποτυπώντοντας έτσι το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ιπποκράτους και τις ζυμώσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, καθώς οι κορυφαίοι βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα και αναμένουν με αγωνία το εκλογικό αποτέλεσμα. Το σχόλιο, πάντως, της πρώην υπουργού ότι «το να βάλεις στόχους για δυο μονάδες παραπάνω δεν είναι κάτι συνταρακτικό», δείχνει τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν για την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ.

«Κανένα σχόλιο», ήταν η απάντηση κύκλων της Ιπποκράτους, ενώ την ίδια ώρα στελέχη του περιβάλλοντος Διαμαντοπούλου επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι δεν είπε κάτι διαφορετικό από όσα διακηρύσσει ο Ευ. Βενιζέλος για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.

Διαρροές και προς τη Ν.Δ.

Ωστόσο, η πίεση που δέχεται το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ισχυρή και κινδυνεύει να το περιθωριοποιήσει, καθώς οι αναποφάσιστοι ή ακόμη και παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ και διαφωνούν με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνονται μάλλον στη Ν.Δ.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπουν οριστικά όσοι είχαν στο παρελθόν παραδοσιακούς δεσμούς, όπως π.χ. οι δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους επιχείρησε – όχι τυχαία – άνοιγμα ο Ευ. Βενιζέλος.

Χθες η Ιπποκράτους κυκλοφόρησε non-paper* με 14 ερωταποκρίσεις για τις προγραμματικές θέσεις και τους λόγους που πρέπει οι ψηφοφόροι να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτές αιχμή είναι οι έξι προτάσεις Βενιζέλου για την αναθεώρηση του Μνημονίου, ενώ τα υπόλοιπα επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τις προτάσεις που είχε διατυπώσει για τις εκλογές του Μαΐου.

«Μας αντιγράφει ο Σαμαράς»

Απαντώντας, εξάλλου, στο πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οικονομία, η εκπρόσωπος Τύπου, Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι αντιγράφει τις θέσεις που έχει ήδη εκφράσει το ΠΑΣΟΚ και ότι άλλαξε απλώς το περιτύλιγμα στις θέσεις που παρουσίασε για τις εκλογές του Μαΐου, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος από τη Γλυφάδα δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» από τις προτάσεις Σαμαρά.

SHARE