ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – Στο Χίλτον “έπιασε τον Μάη” η κυβέρνηση – Συντάξεις, νέοι φόροι, τράπεζες, Κυριακές

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τσακαλωτος χιλτον

upd: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων των κυβερνητικών στελεχών  με τους δανειστές άρχισε γύρω στις 18.00 στο Χίλτον, σε μια  προσπάθεια να βρεθούν κοινές λύσεις – συμφωνία για τους νέους φόρους, τις συντάξεις, τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Οι συναντήσεις ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 13:00.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Στο Χίλτον θα …πιάσουν τον Μάη κυβερνητικά στελέχη και δανειστές. Δεν υπήρξε την Κυριακή, μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας συμφωνία για τους νέους φόρους, τις συντάξεις, τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τελική συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι. Την ώρα που τα συνδικάτα θα διαδηλώνουν για την Εργατική Πρωτομαγιά…
«Δεν υπάρχει καμία ενότητα που να μην την έχουμε συζητήσει. Οι Θεσμοί θα καθαρογράψουν ό,τι έχει συμφωνηθεί αλλά και τα σημεία στα οποία παραμένει διαφωνία» ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Στόχος τώρα  είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ…

 

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν όλες τις Κυριακές και πως στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός αυτός θα αφορά και την Αθήνα, αλλά π.χ. τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, συμβιβασμός επιτεύχθηκε αναφορικά με τη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα – δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από ένα ολιγόωργο διάλειμμα είναι πάλι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τα ανοικτά θέματα, που αφορούν το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν απόψε ή έστω μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας ή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Στα μέτρα της διετίας 2019 -2020 το  πρόβλημα βρίσκεται στις περικοπές των συντάξεων. Οι δανειστές διαφωνούν με το πλαφόν του 22% που θέλει να έχει η ελληνική πλευρά για τις κύριες συντάξεις. Θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες στις υψηλές συντάξεις.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις εκκαθαρίσεις των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες θα πρέπει να βρεθεί ένας πιο ευέλικτος τρόπος για την παροχή ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη και δημόσιους λειτουργούς που θα αναλαμβάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων επιχειρήσεων.  Η πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται ότι δεν άρεσε ιδιαίτερα, αφού είναι χρονοβόρος.

Το εργασιακό είναι ένα άλλο ιδιαίτερο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα, για πρώτη φορά, και θα έχει αντικείμενο την άρση του υπουργικού βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, με αντάλλαγμα τη σταδιακή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τι έκλεισε την Παρασκευή το βράδι

Κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, χθες, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση στο επενδυτικό πακέτο που θα περιληφθεί στα αντίμετρα να υπάρχει πρόβλεψη και για την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350-450 εκ ευρώ από τα 6,750 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Επιτεύχθηκε, επίσης, συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ. 

Ως γνωστόν, η ομάδα του ταμείου στο κείμενο του μνημονίου του ζητούσε να σταματήσουν οι έλεγχοι υποθέσεων φοροδιαφυγής πριν από το 2012, ώστε οι ελεγκτικές αρχές να επικεντρωθούν στις τελευταίες περιπτώσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμβιβασμός βασίζεται στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την οποία θα γίνει μια επιλογή μεγάλων υποθέσεων με σοβαρό οικονομικό αντικείμενο που θα ξεκαθαριστούν έως και το τέλος του έτους, μαζί με νεότερες υποθέσεις.

 

http://www.bankwars.gr/%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-qe/

SHARE