>"Ανώμαλη προσγείωση" στη Wall

>

Μικρές απώλειες σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα χάνοντας στο κλείσιμο των συναλλαγών το θετικό πρόσημο με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των κερδών μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν από την αρχή των συναλλαγών σε ανοδικό έδαφος με φόντο τα θετικά μάκρο για την καταναλωτική δαπάνη και τις μεταπωλήσεις κατοικιών, ωστόσο οι μαζικές ρευστοποιήσεις στο τελευταίο πεντάλεπτο υποχρέωσαν την αμερικανική αγορά σε αρνητικό πρόσημο.

Οι αναλυτές περιμένουν να διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα η νευρικότητα στις αγορές υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ενώ στην Ιαπωνία συνεχίζονται οι προσπάθειες να περιοριστεί η διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Στη Λιβύη οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών συνεχίζουν να προελαύνουν καθώς οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί τρέπουν σε φυγή τα στρατεύματα του Μουάμαρ Καντάφι. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ένταση στη Συρία, με τον πρόεδρο της χώρας να διατάσει την ανάπτυξη στρατευμάτων στο λιμάνι της Λατάκια.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 22,71 μονάδες (-0,19%) κλείνοντας στις 12.197,88 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 12,38 μονάδων (-0,45%) και έκλεισε στις 2.730,68 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 3,61 μονάδων (-0,27%) κλείνοντας στις 1.310,19 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 9 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό.

Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η AT & T κλείνοντας στα 29,36 δολ. με άνοδο 0,51 δολ. ή σε ποσοστό 1,77%. Ακολούθησαν η Verizon με κέρδη 1,23% και κλείσιμο στα 37,75 δολ. και η Alcoa η οποία έκλεισε στα 17,14 δολ. με άνοδο 0,88%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Home Depot (-2,06%), η Walt Disney (-1,05%) και η Hewlett-Packard (-0,92%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,06 δολ. ή σε ποσοστό 3,12% και έκλεισε στα 1,86 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων το Φεβρουάριο, ενώ εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορείου, η καταναλωτική δαπάνη ενισχύθηκε κατά 0,7%, ενώ το προσωπικό εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,3%.

Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 0,6% της δαπάνης και 0,4% του εισοδήματος.

Για τον Ιανουάριο, το μέγεθος του εισοδήματος αναθεωρήθηκε ανοδικά σε αύξηση 1,2% από την αρχική κατά 1%, ενώ η δαπάνη ενισχύθηκε 0,3% από την αρχική εκτίμηση του 0,2%.

Θετικά και τα στοιχεία από την αμερικανική στεγαστική αγορά με τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα να σημειώνουν αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων το Φεβρουάριο έπειτα από δύο διαδοχικούς πτωτικούς μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την National Association of Realtors, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε 2,1% στις 90,8 μονάδες, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο 0,2%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης εμφανίζει πτώση 8,2%, ενώ τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις υποχώρησαν 2,8%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η eBay Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της GSI Commerce έναντι 29,25 δολ. ανά μετοχή ή 2,4 δισ. δολ. Η εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ΄ τρίμηνο του 2011, ανακοίνωσε η eBay.

Η τιμή εμπεριέχει premium 51% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 25 Μαρτίου.

Στο ταμπλό, ο τίτλος της Kodak σημείωσε άλμα 5,3% έπειτα από τον αποδοχή από την International Trade Commission των ΗΠΑ της αίτησης της εταιρείας για επανεξέταση υπόθεσης παραβίασης ευρεσιτεχνίας. Η υπόθεση αφορά απόφαση της ITC τον Ιανουάριο σύμφωνα με την οποία Apple και Research In Motion δεν παραβίασαν τις πατέντες της Kodak.

SHARE