>Ανοιξε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων στην ευρωζώνη

>
Στο 1,25% αύξησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο, όπως ευρέως αναμενόταν, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2008.

Κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, ο διοικητής της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επεσήμανε ότι η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη παραμένει χαλαρή και τόνισε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 1,5% τον Ιούλιο και στο 1,75% τον Οκτώβριο. Το σχήμα αυτό των αυξήσεων ανά τρίμηνο εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και το 2012, έτσι ώστε το επιτόκιο να φτάσει στο 2,75% μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Η ΕΚΤ ακολούθησε το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών που έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια, όπως οι τράπεζες της Κίνας, της Ινδίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας, παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve εξακολουθεί να διατηρεί το επιτόκιό της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αμετάβλητα διατήρησαν τα επιτόκιά τους την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ).

SHARE