>Ανοδικό "ξέσπασμα" στο Χ.Α.

>
Με τζίρο που -λίγο πριν τις 12:00- “αγγίζει” τα 100 εκατ. ευρώ, ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. «εκτινάσσεται» σε ποσοστό έως 7,45%, ενώ ο Γ.Δ. πραγματοποιεί «άλμα» άνω των 60 μονάδων, στον «απόηχο» της απόφασης της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που τα ξημερώματα του Σαββάτου αποφάσισε μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, με παράλληλη ενίσχυση του EFSF και δυνατότητα παρέμβασής του στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.

Την εικόνα συμπληρώνει μέχρι στιγμής η ταχεία αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων κατά 30 και πλέον μονάδες βάσης.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου είναι ο καταλυτικός παράγοντας που εδώ και καιρό ανέμενε η ελληνική αγορά, και αυτός που επιτρέπει σήμερα στο Χ.Α. να διαφοροποιηθεί έντονα από την κίνηση των χρηματιστηρίων του εξωτερικού.

Σημειώνουν παράλληλα ότι υποστηρικτικά λειτουργεί και η αίσθηση ότι θα επιταχυνθεί η υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ληφθεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και γενικότερα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον θα στραφεί και στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από την οποία αναμένεται, πέραν της τυπική έγκρισης της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, και κάποια αναφορά για την εκπεφρασμένη πρόθεση του Ταμείου να διευκολύνει την Ελλάδα στην αποπληρωμή του δανείου.

Θετικά λειτουργεί για το Χ.Α. και η αναβάθμιση της σύστασης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε “overweight” από τη JPMorgan, που σημειώνει ότι πρόκειται για έναν κλάδο που έχει υποαποδώσει αλλά και ότι μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών «ένας από τους κινδύνους που έπλητταν το κλίμα περιορίζεται».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.643,17 μονάδες με άνοδο 3,97%.

Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί στο Χ.Α. περίπου 23,8 εκατ. τεμάχια αξίας 95,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 91 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 10 διατηρούνται αμετάβλητες και μόλις 17 υποχωρούν.

Σε ποσοστό 6,77% στις 1.416,03 μονάδες ενισχύεται ο δείκτης των τραπεζών, με το σύνολο των τίτλων του σε θετικό έδαφος και με τα μεγαλύτερα κέρδη να εντοπίζονται στον τίτλο του Τ.Τ. (+9,09% στα 3,72 ευρώ). Με κέρδη 7,69% ακολουθεί η Proton Bank στα 0,84 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΤΕ διαπραγματεύεται στα 6,99 ευρώ, ενισχυμένη 7,21% (έως το +8,74% νωρίτερα). Πάνω από 75 ενισχύεται και η ΑΤΕ, ενώ τα κέρδη των Τρ. Πειραιώς, Εurobank και Attica Bank ξεπερνούν το 6,5%. Σε ποσοστό περί του 4,4% ενισχύονται οι Marfin Popular Bank και Τρ. Κύπρου, ενώ Alpha Bank και Geniki ακολουθούν ενισχυμένες 4,07% και 3,74% στα 5,12 και 1,94 ευρώ αντίστοιχα.

Πηγή:www.capital.gr

SHARE