Ανοίγει θέμα με τους λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων – “Εμείς επενδύουμε” απαντούν οι εταιρείες

Ο  υπηρεσιακός υπουργός Υποδομών Νίκος Χριστοδουλάκης κατά την παράδοση του υπουργείο στον νέο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη δήλωσε ότι κατά τη σύντομη θητεία του διαπίστωσε ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χρεώνουν υπερβολικά τους καταναλωτές, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη έχει παραπέμψει το θέμα στην επιτροπή ανταγωνισμού.

Παρατήρησε μάλιστα στον κ. Σπίρτζη ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να δει κατά προτεραιότητα γιατί αφορά το σύνολο των χρηστών κινητής τηλεφωνίας.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε ότι το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης τυπικά ανήκει στην ΕΕΤΤ «και από εκεί  μπορούμε να καταλάβουμε πόσο στρεβλά έχει δομηθεί όλο αυτό το θέμα των ρυθμιστικών αρχών, όπου το ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον παίζει και η ΕΕΤΤ ή άλλες ρυθμιστικές αρχές την ώρα που αυτές οι Αρχές έχουν αναλάβει το έργο να κάνουν τη ρύθμιση της αγοράς στον τομέα τους, υλοποιούν και διαγωνισμούς. Αυτά είναι παράλογα πράγματα κατέληξε».
Τι απαντά η Ένωση Εταιριεών Κινητής Τηλεφωνίας

«Το θέμα δεν είναι αρμοδιότητα των Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας», απαντά σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ΥΠΠ είναι υπηρεσίες περιεχομένου, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναπτύσσονται και παρέχονται από τρίτους, αδειοδοτημένους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παρόχους, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο και τον τρόπο παροχής τους.

Η ΕΕΚΤ τονίζει πάντως ότι:

Ο Κλάδος Κινητών Επικοινωνιών προσφέρει τις υπηρεσίες του στους καταναλωτές με τις χαμηλότερες τιμές (προ φόρων) στην Ευρώπη. Από το 2008 έως σήμερα οι εταιρείες προχώρησαν σε συνολική μείωση των τιμών προ φόρων πάνω από 67% στη φωνή (κόστος ανά λεπτό ομιλίας) και πάνω από 90% στα δεδομένα (κόστος ανά Mb). Ωστόσο, οι χαμηλές αυτές τιμές δεν φτάνουν απαραίτητα στον καταναλωτή καθώς ο λογαριασμός του επιβαρύνεται με υψηλή φορολόγηση.

• Παρά τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου και τη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κλάδος παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας. Μόνο για το 2014, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 309 εκατομμύρια ευρώ (16% των εσόδων και 42% του EBITDA) κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς, ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος.

Τέλος, η ΕΕΚΤ τονίζει ότι είναι στη διάθεση του υπουργού να συζητήσει τα θέματα που αφορούν στον κλάδο.

SHARE